ENEMO: Akreditovani eksperti i dugoročni posmatrači za parlamentarne izbore

Parlamentarni izbori 02. mar 202213:03
Podeli:
Pjer
Izvor: Medija centar Beograd

Evropska mreža organizacija za praćenje izbora akreditovala je šest međunarodnih eksperata i 10 dugoročnih posmatrača za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji 3. aprila, saopštio je šef misije ENEMO Pjer Pejtie.

Pejtie je u Medija centru u Beogradu kazao novinarima da je u planu ENEMO da akredituju misiju za posmatranje predsedničkih izbora, kada oni budu bili zakazani.

On je naveo da će misija posmatrati i pratiti tokom kampanje da li se poštuju osnovna ljudska i politička prava, ali će pratiti i ponašanje organa za upravljanje izborima, registraciju birača, kampanju izbornih takmičara, žalbe i izveštavanje medija.

„Privremeni izveštaj misije ćemo izneti najkasnije dve nedelje pre izbora, dok ćemo izjavu preliminarnim nalazima i zaključcima objaviti već 4. aprila“, naveo je on.

Pejtie je naveo da su glavni prioriteti misije objektivnost, nepristrasnost i verodostojnost informacija.

„Svi posmatrači misije su potpisali kodeks ponašanja za međunarodne posmatrače izbora kao i deklaraciju o principima za međunarodno posmatranje izbora“, rekao je šef misije ENEMO.

On je kazao da je cilj misije da proceni li je izborni proces u Srbiji u skladu sa međunarodnim standardima, ali i da prati da li su izbori održani u skladu sa zakonima u Srbiji, kao i da iznese svoje predloge za poboljšanje procesa izbora.

Prema njegovim rečima, analitičari i dugoročni posmatrači će imati pomoćnike na terenu.

Prema njegovim rečima, deset dugoročnih posmatrača te misije će obilaziti biračka mesta na dan izbora a jedan posmatrač na dan izbora može obići od 10 do 15 biračkih mesta.

Sve o kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.

Komentari

Vaš komentar