Aleksić: Poslednji trenutak da država pomogne srpskom selu

Podeli:
Izvor: Narodna stranka

Potpredsednik Narodne stranke i treći na listi „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ Miroslav Aleksić izjavio je u Mramorcu kod Smederevske Palanke da je Srbija jaka onoliko koliko je jak srpski seljak i da je poslednji trenutak da država pomogne poljoprivrednicima, koje je „odlazeća vlast u poslednjih 10 godina prepustila samima sebi“.

„Domaćinstvo Milana Gojkovića iz Mramorca je primer pravog srpskog domaćinstva kojem država mora da pomogne i u kojem dva brata obrađuju 40 hektara zemlje, proizvode mleko i imaju tov junadi. Problem je što su oni prepušteni sami sebi, plaćaju nasjkuplje gorivo u Evropi, ne mogu da dođu do veštačkog đubriva neophodnog za proizvodnju“, rekao je Aleksić u razgovoru sa meštanima Mramorca.

„Samo kroz subvencije, koje su od 2012. godine umanjene sa 12.000 dinara po hektaru na 4.000 dinara izgubili su 32.000 evra, a cena za proizvode koje prodaju je nepredvidiva u budućnosti“, dodao je Aleksić.

Aleksić je naveo da Gojkovići imaju traktore „IMR Rakovica“ i „IMT“, koji su proizvođeni u Srbiji, ali danas „srpski seljak kupuje kineske i indijske traktore, za koje država daje subvencije“, umesto da je zadržana domaća proizvodnja u domaćim fabrikama koje je trebalo subvencionisati „kako bi naši radnici radili u njima“.

„Isto važi i za proizvođače voća. Smederevska Palanka je kraj poznat po proizvodnji hiljada tona višanja, a proizvođači svake godine imaju velike probleme sa protivgradnim raketama, jer država nije u stanju da kupi dovoljan broj raketa. Strelci su plaćeni samo 4.000 dinara mesečno. Protivgradne odbrane gotovo da i nema, što nanosi veliku štetu proizvodnji“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da se „zato krče višnjari i ljudi više ne ulažu u proizvodnju“.

„Država koja nije u stanju da plati protivgradne rakete i strelce pokazuje da apsolutno ne brine o srpskom selu i poljoprivredi“, zaključio je Aleksić.

Komentari

Vaš komentar