Obradović o Beogradu: Manjinska vlada, podržati one koji nikada nisu bili vlast

Izbori 2022 07. apr. 202220:52 > 21:0134 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Lider Dveri Boško Obradović rekao je za N1 da je jasno da su Beograđani glasali za smenu "bahate Vesićeve vlasti". "Krajnje je realno i pošteno da opozicija formira novu većinu u Beogradu", dodao je.

Obradović kaže da je pozvao sve kolege iz opozicije da pristupe formiranju prelazne vlade u Beogradu na dve godine.

„Mi jesmo protiv Vesića, ali to ne znači povratak na Đilasovu vlast. Mora da se vlada na nov način i to je realnost izbora“, kaže Obradović.

POVEZANE VESTI:

"Svi koji su opozicija da formiraju vlast na bazi ključnih pitanja. Da oni iz bivše vlasti podžre manjinsku vlast novih ljudi, koji do sada nisu bili na vlasti. Vidite da u Crnoj Gori to funkcioniše, možda može i u Srbiji. Zašto ne bi dali šansu novoj generaciji političara, nekom ko nije bio nikada na vlasti", dodaje lider Dveri.

Obradović kaže da u prvi plan treba staviti četiri prioriteta.

"Zagađenje vazduha, kolaps u saobraćaju, urbanistički haos i korupciju, na tome treba napraviti sporazum koji bi važio dve godine do lokalnih izbora i onda da izađemo na izbore. Ali je prioritet smeniti Vesićevu bahatu vlast", navodi Obradović.

Kako kaže, ako se pogledaju rezultati, SNS i SPS više nemaju većinu glasova Beograđana.

"U mandatima oni trenutno imaju koji više, ali izbori nisu gotovi, biće ponovljeni i možda će da se promeni. Jasno je da su Beograđani glasali za smenu Vesićeve bahate vlasti. Krajnje je realno i pošteno da opozicija formira novu većinu u Beogradu", kaže Obradović.

Poručuje da se na izborima stvorila nova politička realnost i da "ne postoji više samo Vučićeva i Đilasova ekipa", jer se, kaže, pojavila nova snaga na desnom spektru.

"Jasno je šta je igra, prećutni dogovor sadašnjeg i bivšeg režima da se novi igrači ukinu, smanje, leiminišu. Scena se promenila u parlament su ušle tri snage desnice. Neće više nikada moći da postoji Vučićev kartel i kartel bivše vlasti, već postoji patriotski blok sa kojima moraju da razgovaraju. Ne mogu da razgovaraju o ponavljajnju izbora bez dogovora sa nama. Moraće da razgovaraju sa nama, a ne da nameću bilo šta. Niti Vučić niti Đilas ne mogu da određuju ništa na političkoj sceni", rekao je Obradović.

"Ja razumem da su mnogi nervozni jer je desnica ojačala, i Vučićevi i Đilasovi bi voleli da nas nema, i jedni i drugi traže ponavljanje izbora jer im se ne sviđaju rezultati. Ne možete nas izbaciti i nikada politička scena neće izgledati kao dogovor između dva kartela - Vučićevog i Đilasovog. Nema više monopola u opoziciji i niko, a posebno ne Đilas ne može da govori u ime ujedinjene opozicije. U Beogradu svi treba da formiramo vladu, ali ne može tu Đilas da bude glavni i ne može biti povratak u vreme bivšeg režima, već moraju da se uvaže stavovi desnice. Hoćete da pomerate spomenik Stefanu Nemanji? Ne može. Da brišete mural Putinu i Mladiću - ne može", rekao je.

Obradović kaže da su tražili uvid u izborni materijal i da podržavaju da se zaštiti izborna volja građana, kao i da se izbori ponove tamo gde su prekršena pravila.

"Priča da se istera do kraja i poštuje volja građana. A ne da se prave nekakvi privatni dogovori dva lica koja su van procesa, kakve veze imaju Vučić i Đilas sa izborima u Beogradu? Da li je Đilas pitao bilo koga od nas iz opozicije da li smo za ponavljanje izbora? Ja kažem odbija se. Ne može biti slučajno da Đilas juče predlaže ponavljanje izbora u Beogradu, a Vučević danas o ponavljanju u Srbiji", rekao je predsednik Dveri.

Na pitanje da li će pozvati birače da glasaju za listu "Ajmo ljudi" na onim biračkim mestima gde bude došlo do ponavljanja, kao što je opozicija 2016. pozvala da se podrže Dveri na ponovljenim izboima, Obradović je rekao da Dveri prvo treba da potvrde svoj izborni rezultat.

"Režim je 2016. pokrao naše glasove, a sada je jedna lista ispod cenzusa, to je razlika. Naravno da je bilo neregularnosti na izborima, mi ćemo pozvati pre svega da se glasa za nas, ali i za sve druge iz opozicije da bi se potvrdio izborni rezultat. Tada je bila direktna pljačka. Ako se ponavljaju izbori na velikom broju mesta, vi morate prvo da obezbedite svoj rezultat. Šta, ne treba da pozovem birače da glasaju za nas? Pozvaćemo da se glasa za sve u opoziciji i one koji su apstinenti i da opozicija dobije što više glasova", kaže Obradović.

Za to što je Srbija u Ujedinjenim nacijama glasala za isključenje Rusije iz Saveta za ljudska prava, Obradović kaže da je skandal i diplomatska katastrofa.

"Jeziva greška naše vlasti koja se svrstala na stranu NATO, što je neprihvatljiva pozicija. Nemamo razlog da budemo protiv Rusije, to ugrožava našu bezbednost u svakom smislu, to sam najavljivao da će Vučić odmah posle izbora krenuti putem sankcija Rusiji", rekao je.

Sve najvažnije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici IZBORI 2022. 

Komentari

Vaš komentar