Lučani: Na poslednjim izborima visoke tenzije i strah – šta nas čeka 3. aprila?

Lokalni izbori 16. mar 202209:22 > 25. mar 2022 13:005 komentara
Podeli:
Izvor: N1/Lazar Lazić

Vanredni lokalni izbori u opštini Lučani biće održani 3. aprila, osam meseci pre redovnog termina, a raspisani su nakon što je predsednik opštine Milivoje Dolović, inače član Srpske napredne stranke, podneo ostavku na tu funkciju.

„Kraj mog mandata je u decembru, ali obzirom da su raspisani lokalni i parlamentarni izbori za april, smatram da će se u budžetu ostvariti značajna ušteda ako izađemo na izbornu utakmicu tada“, reči su kojima je Dolović obrazložio svoju ostavku.

Visoke tenzije, izborne nepravilnosti, paralelni spiskovi birača, evidentiranje „sigurnih“ glasača, „fantomska“ vozila i politički sukobi – tako su, ukratko, izgledali poslednji lokalni izbori u Lučanima, održani u decembru 2018. godine.

Izvor : N1/Lazar Lazić

Pravo glasa tada je iskoristilo 71,23 odsto birača, a Srpska napredna stranka osvojila je 68,37 odsto glasova i čak 27 od ukupno 35 odbornikih mandata. Savez za Srbiju sa osvojenih 9,90 odsto glasova dobio je četiri mandata, Grupa građana „Jedan tim“ 7,19 odsto i dva mandata, a u lokalni parlament ušla je još samo Socijalistička partija Srbije sa 5,82 odsto glasova i dva mesta u odborničkim klupama.

Cenzus nisu prešli Pokret obnove Kraljevine Srbije (3,03 odsto glasova), Jedinstvena Srbija (2,40 odsto), Srpska radikalna stranka (1,79 odsto) i Partija ujedinjenih penzionera Srbije (1,49 odsto glasova).

Birače dovozili na glasanje i službenim automobilima

Visoka izlaznost i ubedljiva pobeda SNS ostali su u senci poraza demokratskih procesa. Posmatrači organizacije CRTA zetekli su tokom izbornog dana skoro 200 vozila iz više od trideset gradova kako obilaze biračka mesta i dovoze birače na glasanje. Među njima su bila i službena vozila javnih preduzeća, kao i gradskih i opštinskih uprava u Srbiji.

„I dalje postoji strah kod ljudi. Ne žele javno da kažu šta misle, da stanu na neku listu ili na neki drugi način podrže one koji hoće da nešto promene”, kaže za N1 profesorka istorije Mirjana Kern.

Stari problemi Lučana, zatim Guče i okolnih sela, i dalje su aktuelni. Iako se u toj varošici mnogo bolje živi nego u okolnim mestima, infrastrukturni problemi pred svake izbore ostaju isti.

„Mi smo opština koja ima najveće prosečne plate u Moravičkom okrugu, ali se po izgledu grada to baš i ne primećuje. Prošetajte po centru i videćete kakvi su to komunalni problemi. Mi još uvek kuburimo sa snegom, koji nije čišćen cele zime. Nisu čistili ni ulice u centru, a da ne pominjem lokalne puteve i Guču”, naglašava Mirjana.

Proglašene izborne liste i imena svih kandidata:

Pravo glasa na vanrednim lokalnim izborima u Lučanima imaće 15.446 birača, a za 35 odborničkih mandata nadmetaće se najmanje pet izbornih lista, koliko ih je dosad proglasila Opštinska izborna komisija. Rok za podnošenje izbornih lista istekao je 13. marta u ponoć.

Prva na glasačkom listiću biće Srpska napredna stranka, čiju listu predvodi dojučerašnji predsednik lučanske opštine Milivoje Dolović. Njegov imenjak, Rajović, nalazi se na čelu izborne liste Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, koja je proglašena pod rednim brojem dva. Na poziciji broj tri je lista Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije (POKS), na kojoj prva dva mesta zauzimaju Ivana i Dobrosav Joković, kao četvrta proglašena je lista Grupe građana „Jedan tim“, čiji je nosilac knjigovođa Ivica Vukićević, dok je redni broj pet pripao izbornoj listi Srpske radikalne stranke.

Prva asocijacija na Lučane jeste fabrika „Milan Blagojević – Namenska“. Preživela je tranzicije, ali je ipak ostavila trag na stanovnike. Prekrivena velom tajni, prenela se i na živote stanovnika Lučana. Uplašeni zbog egzistencije, čestih pritisaka rukovodstva fabrike, građani kao da su izgubili identitet. A to se najbolje pokazalo kada su došli ispred Osnovnog suda u Ivanjici da bi podržali svog direktora na samom početku suđenja za slučaj pogibije dvojice radnika.

Perjanica SNS u direktorskoj fotelji punih 40 godina

U „Namenskoj“ je inače zaposlen najveći broj Lučanaca, kojih je svega oko četiri hiljade, dok na teritoriji cele opštine živi oko 18.000 ljudi. Fabrika postoji decenijama, a samo je aktuelni direktor Radoš Milovanović, jedna od lokalnih perjanica SNS-a, na rukovodećoj poziciji čitave četiri decenije.

Opština Lučani je prepoznatljiva i po proizvodnji malina, šljiva, jabuka i krompira, kao i po čuvenoj kulturnoj i turističkoj manifestaciji Sabor trubača u Guči. Polovina aktivnog stanovništva angažovana je u poljoprivredi, u industriji radi jedna četvrtina, a isto toliko u ostalim delatnostima.

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.

Komentari

Vaš komentar