Kako glasa dijaspora: Birača više, ali neće sve ambasade organizovati glasanje

Izbori 2022 21. mar. 202219:30 > 20:3319 komentara
Podeli:

Na izborima u aprilu glasaće i više od 40.000 državljana Srbije koji žive u inostranstvu. Iako su uslovi za njihov izlazak na birališta nešto bolji, i dalje se susreću sa teškoćama.

Svaki glas je važan – čućete u predizbornoj kampanji od svakog političara bilo vlasti bilo opozicije. Međutim, oni koji ne žive u Srbiji pred izbore osećaju se zaboravljeno. Da bi glasali treba da se prijave jer u nedelju, 3. aprila, neće sve ambasade Srbije i konzularna predstavništva biti otvoreni.

POVEZANE VESTI

„Mi toliko želimo da glasamo i čekamo izbore, verujemo da se prijavio veći broj od sto, koliko su nam rekli da je potrebno, smatramo da je to naša građanska dužnost. Neki od nas dobili su da glasaju u Solunu što je za nas nemoguća misija, jer treba da putujemo 500 km, neki koji su se prijavili nisu upisani u birački sistem, ni u Atini, ni u Solunu, zato hoćemo neki odgovor da dobijemo jer želimo da izađemo da glasamo“, kaže Danijela Mlađenović iz Atine.

Ovakve situacije mogu dovesti do toga da i oni koji su ispunili sve procedure neće moći da ostvare svoje biračko pravo, a podaci o prijavama su teško proverljivi.

„Uslov da bi RIK odobrio otvaranje biračkog mesta je 100 prijavljenih građana. Mi ne možemo da proverimo da li ih se prijavilo 95 ili 105… Ako je manje od 100, onda možete da pravo glasa ostvarite na sledećem najbližem mestu. To podrazumeva da putujete stotinama kilometara, da ćete izgubiti dva dana, i da će vas to skupo koštati“, rekao je advokat Ivan Ninić.

U ovoj kampanji koalicija „Moramo“ posvetila se dijaspori. Otvoren je poseban sajt „I dijaspora glasa“ na kojem su davana uputstva kako se prijaviti za glasanje. Sada stoji saopštenje u kojem se pozdravlja uspeh.

„Republička izborna komisija je proglasila 77 biračkih mesta u inostranstvu na kojima će glasati skoro 40.000 naših državljana. To je tri puta više prijavljenih za glasanje u dijaspori i dva puta više otvorenih biračkih mesta nego na prethodnim izborima“, navode u koaliciji „Moramo“.

Oni koji su otišli iz Srbije u njoj bi sigurno nešto menjali, ocenjuje glavni i odgovorni urednik lista Nova Stojan Drčelić, koji smatra da bi većina tih glasova otišla opoziciji.

„Mogućnosti za opstrukciju izbora u dijaspori su nemerljive, vi ni ovde niste sigurni da ćete moći da iskontrolišete, bez obzira na spremnih 34.000 kontrolora kako će se brojati i kako će na kraju izgledati u osam uveče ambijent i situacija na svim biračkim mestima, a kamoli da to uradite po diplomatsko konzularnim predstavništvima“, ocenio je Drčelić.

Motivacija građana Srbije koji žive u inostranstvu za glasanje je različita od države do države, ali tamo gde se očekuje da bude najveća, nije.

„Prema podacima koje je DW-u dostavila ambasada u Berlinu, u Nemačkoj trenutno živi 242.620 srpskih državljana. Međutim, na izborima 2020. godine se u Nemačkoj za glasanje prijavilo nešto manje od 3.000 ljudi“, piše Dojče vele.

Iako je ustaljeno mišljenje da oni koji su otišli ne treba da odlučuju o tome šta će se u Srbiji dešavati, ipak je važno da svi učestvuju u izborima, a možda neko poželi i da se vrati.

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.

Komentari

Vaš komentar