Grbović: Ako se ponove izbori u Beogradu – idemo ili sami ili s novim partnerima

Izbori 2022 28. apr. 202218:47 > 19:0746 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kaže za N1 da jeste za ponavljanje beogradskih izbora i da bi opozicija uvek trebalo da insistira na tome, ali da će ako do njih dođe, njegov pokret izaći ili sam ili sa sasvim novim partnerima, jer koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije, kako je već ocenio, faktički više ne postoji, i nastupiti opet sa istim subjektima, "bilo bi uvredljivo". Smatra da je opozicija, iako nije pobedila u Beogradu, na korak do promene u glavnom gradu, i ako izbori budu ponovljeni krajem godine, kao što je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, imaće šest meseci da se regeneriše. Kada se radi o sankcijama Rusiji i usklađivanju sa evropskom politikom, ističe da se ne zalaže za sankcije protiv ruskog naroda, već samo protiv državnog vrha iz Moskve, i da je apsolutno za usklađivanje srpske politike sa EU, jer "tako treba".

„I nakon ovih ponovljenih izbora a i pre toga, nažalost, bilo je jasno da opozicija neće sama moći da formira vlast, a sa druge strane SPS i SNS nisu dobili dovoljno glasova da kažu da imaju legitimitet za vlast. Ne vidim zašto bi opozicija bežala od tih (novih) izbora. Vučić je ubedljivo pobedio na predsedničkim i parlamentarnim izborima, i energija je kod građana splasla, ali za ono što će biti za šest ili devet meseci ne treba da se bojimo. Treba uvek da insistiramo na novim izborima i da idemo njima u susret. Mi smo zaista u Beogradu na korak do promene. Imaćemo šest meseci za regeneraciju“, kaže Grbović u Danu uživo na TV N1.

Povezane vesti

Dodaje da očekuje da će se opet stvoriti pozitivna energija, kao i da "nije najgore na svetu ako opozicija ne ide zajedno na izbore, neka ide ko sa kim može".

Smatra da će se sada desiti jasno pozicioniranje po mnogim pitanjima, jer je ova kampanja bila obeležena pitanjima vezanim za rat u Ukrajini, što je, kako ocenjuje, nanelo štetu koaliciji, jer je imala različite stavove.

Upitan zašto više koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije faktički ne postoji i da li je veštački bila stvorena, on kaže da je jasno da ne postoji nakon svih sukobljenih stavova oko pojedinih tema, kao i kad se radi o strateškim pitanjima.

"Stavovi nisu ujednačeni, niti postoji želja za ujednačavanjem", ukazuje on.

Dodaje i da je do kraha te koalicije "verovatno došlo i zbog ostvarenog rezultata kojim nije niko zadovoljan".

"A i politika se vodi prilično plahovito, reaguje se na prvu loptu, iznosi se nešto u javnost što ne bi trebalo. Mandati koji su osvojeni su svačiji, svako ih je uzeo, a samo je izborni rezultat ničiji, siroče, i za njega je odgovoran uvek neko drugi. I to je sve verovatno dovelo da je ta koalicija prestala da postoji", smatra Grbović.

A da li je odlazak lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa na razgovor sa Vučićem bio razlog razdora, on kaže da je on bio samo još jedna stvar koja je doprinela, "ali dezintegrativni proces je postojao i ranije".

"Uvek je pitanje sujete, ponovljeni sukobi iz prošlosti koji nisu naši, kad se jednom negde izgubi poverenje teško se vraća", poručuje on i dodaje u šaljivom tonu da pošto ga niko iz koalicije nije demantovao, to znači da su se prećutno razišli.

A upitan šta on lično misli o susretu Đilasa i Vučića, kaže da smatra da je bilo bolje da je taj sastanak organizovan u drugačijem formatu, ali su u startu protiv njega bili Narodna stranka i Zoran Lutovac.

"Šta god neko mislio, nije bilo potrebe da se od toga pravi tema na kojoj će opozicija da se raspoluti", navodi on.

A na to da li misli da je Vučić odgovoran za to "raspolućivanje" opozicije, kaže da "ne može Vučić da bude odgovoran zbog toga, on je možda želeo da to proizvede, a kako ćemo mi reagovati isključivo je naša odgovornost".

Sankcije Rusiji i usklađivanje spoljne politike sa EU

Na pitanje da li se zalaže za sankcije Rusiji, on navodi da ne može da kaže da se zalaže za sankcije ruskom stanovništvu, "oni čak ne snose odgovornost u smislu da narod ima onakvu vlast koju je birao, oni čak nisu ni birali, već im je nametnuta, ali da postoje mere koje bi gađale njihov politički vrh - da".

Kada se radi o usklađivanju sa politikom EU, kaže - "da, zato što tako treba, Srbija treba da ima principijalni stav da je protiv napada na teritorijalni integritet neke druge zemlje, i zato što je to jedan od uslova pridurživanja EU".

Na pitanje kako vidi konsultacije o novoj vladi, koje je Vučić najavio za kraj maja ili početak juna, Grbović navodi da je to Vučićeva muka, "neću ni da joj doprinosim ni da olakšavam".

"Očekujem da kakva god bude vlada, biće kratkotrjana, verujem da ćemo već 2024. imati nove parlamentarne izbore, kada su i lokalni", ističe on.

Dodaje da PSG "Srbiju apsolutno vidi na Zapadu, zalažemo se za demokratsku, parlamentarnu i sekularnu državu i u tom smislu u skupštini ćemo glasati za ono što je u skladu sa tim".

"Nećemo pomagati režimu, ne postoje šanse za učešče u vlasti. Ova garnitura je mnogo zla donela ovom društvu i zato ne možemo da budemo u tome. Ako budu pravili korake ka EU neće imati protivnika u nama, u drugim stvarima da", poručio je Grbović.

Komentari

Vaš komentar