ENEMO: Funkcionerska kampanja i pritisci na birače su razlog za zabrinutost

Izbori 2022 22. mar 202212:36 > 13:322 komentara
Podeli:

Izbori se održavaju u visokopolarizovanoj društveno-političkoj atmosferi, što se snažno odražava pre svega u medijskoj sferi, rezultat je do kojeg je stigla organizacija ENEMO i objavila u izveštaju o predstojećim izborima, koji obuhvata period od 1. do 21. marta.

U izveštaju se konstatuje i da je učešće javnih funkcionera u kampanji, uz navode o pritiscima na birače i zloupotrebe državnih resursa u kampanji, razlog za zabrinutost.

Pročitajte još

„Pravni okvir za izbore izmenjen je neposredno pre nego što su raspisani, što nije praksa“, rekao je šef misije Pjer Peitje.

Te izmene uključile su brojne preporuke međunarodnih i domaćih posmatračkih misija Međutim, suštinski segmenti izbornog procesa ostaju nepromenjeni, uključujući medijsko izveštavanje, finansiranje političkih kampanja i zloupotrebu administrativnih resursa.

„Ukoliko se sprovodi u dobroj nameri, izborni okvir predviđa jednake uslove za sve, kampanja je do sada bila uglavnom mirna, kratka, a rat u Ukrajini je u fokusu. Trebalo bi izraziti značajnu zabrinutost u vezi sa navodima o pritisku na javne službenike i zastrašivanju birača, umešanosti javnih zvaničnika u kampanju i zloupotrebi položaja, kao i zloupotrebi državnih resursa. Zato ENEMO poziva nadležne državne organe da istraže sve slučajeve i da ih dalje procesuiraju“, istakao je Peitje.

Zamenica šefa Misije Maja Milikić ocenjuje da je medijski sektor ostao pod izazovom raznih poteškoća i nedostataka, uprkos nedavnim izmenama seta medijskih propisa.

„S obzirom na to da su javni mediji pristrasni prema vlasti, a određeni broj privatnih medija prema opoziciji, postoji jasna polarizacija u izveštavanju. Osim toga, mediji su podložni političkim i ekonomskim pritiscima, zbog nedostatka vlasničke strukture i finansiranja, a kvalitet vesti je smanjen tabloidizacijom, propagandom i izveštavanjem pod pritiskom“, rekla je Milikić.

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.

Komentari

Vaš komentar