Đorđević o Vulinovoj izjavi: Kriminalna i opasna, direktno zastrašivanje

Izbori 2022 30. mar. 202217:50 > 18:059 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Profesorka teorije kulture na Fakultetu političkih nauka Jelena Đorđević, komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da MUP i BIA imaju informacije da se za dan izbora sprema više grupa organizovanih od političkih partija u Srbiji, ali i stranog faktora, koji će pokušati da kompromituju pa i spreče održavanje izbora, kaže da je kriminalna i opasna, direktno zastrašivanje i da podseća na poziv na rat.

Kako je rekla, tu izjavu vidi kao sastavni deo jedne te iste priče koja se neprekidno odvija.

„Podseća prvo na zastrašivanje, to je metod koji je dobro razvijen, nešto tipa atentata na Vučića, druga stvar koja se time kaže je da svi oni koji nisu SNS pripadaju idzdajnicima, stranim službama. Treće vrlo je moguće da je to neko buduće pokriće za nerede koje će da prave oni, ako im se ne dopadnu rezultati i broj izašlih. Ovo je kriminalna izjava, nešto opasno, on je govorio kao da poziva na rat, a ne na izbore. Moramo da budemo obazrivi i da znamo šta se iza toga krije. Verovatno je to teška izmišljotina u svrhe izbora i nisu imali mogli da obnaroduju na konferenciji, nego u nekom užem krugu“, rekla je Đorđević.

PROČITAJTE I:

Komentarišući izveštaj REM-a o nadzoru medija u kampanji, Đorđević podseća da su kablovski kanali i neki štampani mediji jedini prostor za kritiku Vučića i gde može da se čuje istina.

„Ostalo sve je toliko zaposednuto njihovom propagandom, takvom omrazom prema svima onima koji učestvuju, naročito onima koji su građanske provenijencije, da je to postalo bolesno stanje koje se uklapa u situaciju koju koristi Vulin govoreći ono. Sve više se razdvajaju mediji i tačke gledišta i nikada neće doći do tačke spoja“, navodi profesorka.

Kako smatra, smešno je „to malo medija koji su se otvorili“.

„Nekoliko dana pred izbore neko je gostovao, opozicija gde god stigne iskoriti da kaže nešto, to otvaranje je smešno, da pričamo da je to značajano poboljšanje kada 24 sata bezočno teče kampanja SNS, ne može se meriti nekoliko pojavljivanja opozicije kao nešto relevantno“, rekla je Đorđević.

Za izjavu voditeljke TV Hepi da bi „studenti uradili sve za 1.000 dinara“ kaže da je veoma ružna.

„Činjenica jeste da studenti nisu u prvim redovima kao ranije, ali optuživati ih da bi prodali dušu đavolu za hiljadu dinara je nečuveno. Ako nešto treba da podstakne studente da se pobune i pokažu – nama ne treba ni 1.000 dinara već mozak u glavi koji imamo i glasaćemo protiv vas koji tako govorite“, poručuje.

Smatra da je rat u Ukrajini išao na ruku Vučiću, a da se opozicija trudila koliko je mogla da dovede svoje stručnjake na kablovske televizije gde bi objašnjavali šta može da se desi.

„Što se tiče političkih poruka, vlast je poručivala jedno te isto i meni je tužno da to što vlast govori liči na početak modernizacije posle Drugog svetskog rata, kao da se nalazimo u 1948. pa otvaramo fabrike i puteve. Sa floskulama, blaćenjem opozicije i tako lažna priča u lažnom svetzu u kome živimo“, rekla je.

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.

Komentari

Vaš komentar