Dačić raspisao lokalne izbore za 3. april

Izbori 2022 15. feb 202217:13 > 25. mar 2022 10:28

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić raspisao je lokalne izbore u Srbiji za 3. april. Kampanja i izborne radnje počinju posle stupanja na snagu ove odluke i utvrđivanja obrazaca i procedura od strane republičkih ili opštinskih komisija, a to znači - već od večeras, dodao je Dačić.

Dačić je u holu Skupštine potpisao odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i skupština opština.

„U skladu sa zakonom raspisao sam izbore za odbornike gradova i opština gde se održavaju izbori – gradova Bora i Beograda i skupština opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Knjaževac, Medveđa, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj“, rekao je Dačić.

Povezano:

Poželeo je svim uspešnu kampanju i da sve protekne u demokratskoj i fer atmosferi, kazao je.

Naveo je da će uskoro uslediti i odluka presednika Srbije o raspuštanju parlamenta zbog raspisivanja parlamentarnih izbora. Isto tako, naveo je da će početkom marta, na 90 dana pre isteka mandata predsednika Republike, raspisati i predsedničke izbore za 3. april.

Dačić je rekao da je Narodna skupština u ovom sazivu razmatrala 435 tačaka dnevnog reda, da je donela 265 zakona, „od čega samo 24 po hitnom postupku“. Održano je 67 sednica skupštine, u ovom periodu, a za godinu i po dana zasedala je 136 dana, izneo je Dačić neke podatke o radu parlamenta na čijem je čelu bio.

Podsetio je da je Skupština donela ustavni zakon o promeni Ustava. „Ovaj saziv skupštine je prvi u istoriji koji je sam sebe razvlastio od ovlašćenja da bira predstavnike sudske vlasti. Po novom Ustavu – neće se više sudije i tužioci birati ovde u parlamentu. To je jedan veliki i demokratski iskorak“, rekao je Dačić dodajući da je to jedan od kamena temeljaca za reformu sistema vladavine prava, odnosno za izgradnju nezavisnog pravosuđa.

Istakao je to da su postignuti veliki rezultati u međustranačkom dijalogu, ocenjujući da će naredni izbori biti u potpuno drugačijoj atmosferi nego raniji, podsećajući da su doneti zakoni koji su direktan rezultat međustranačkog dijaloga, kao i da su „uspostavljeni efikasni instrumenti kontrole izbornog procesa i rezultata“.

Smatra da je dijalog doneo pozitivne rezultate i nada se „da neće biti nekih izgovora za loše rezultate zbog navodno nekih problema u izbornim procesima“.

Dačić je rekao da je ovaj saziv doneo Kodeks ponašanja poslanika, što je, kako je naveo, ostavljeno u amanet narednim sazivima i za budućnost.

„Gotovo da je ukinuto donošenje zakona po hitnom postupku, što je bila jedna od glavnih primedbi i međunarodnih institucija. Ovaj parlament je dobio pozitivne ocene i kad je reč o međustranačkom dijalogu i kad je reč o usvajanju zakona i procedurama od strane evropskih institucija“, naveo je Dačić.

Zahvalio je svima koji su radili u skupštini, dodajući da mu je bila čast da obavlja tu funkciju. Inače, Dačić će do verifikacije mandata novog saziva, ostati na toj funkciji i obavljati dužnosti koje su propisane Ustavom i zakonom.

Pozvao je sve političke partije i učesnike izbora na demokratsku i fer utakmicu. „Želim da narod ima priliku da bude vrhovni sudija kad je reč o političkim partijama, koalicijama, listama i kandidatima za (sve) izbore“, naveo je.

Parlamentarne izbore raspisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u 18h.