Dačić: Očekujem nastavak saradnje sa SNS, već smo formirali vlast u par opština

Izbori 2022 24. maj. 202211:127 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da očekuje nastavak saradnje SPS i SNS i u narednom periodu, navodeći da su već formirali zajedničku vlast u nekim opštinama i da je to u najboljem interesu Srbije.

Dačić je za TV Hepi rekao da za socijaliste formiranje nove vlade nije neko sporno pitanje, jer su i pre izbora sa naprednjacima imali dogovor kako da na njima nastupe, podsetivši da saradnja dve stranke traje već deset godina.

Pročitajte još

„Formiranje vlade nije pitanje matematike, već ciljeva, deset godina smo u koaliciji i postigli smo mnoge uspehe“, rekao je Dačić.

On je precizirao i da je rok da Aleksandar Vučić stupi na predsedničku dužnost „fiksni“, kao i da u Ustavu piše da zakletvu polaže pred Skupštinom Srbije.

„Vučić treba da položi zakletvu 31. maja i stupi na dužnost. Nije precizirano koji je to skupštinski saziv. Biće održana posebna sednica isključivo zbog polaganja zakletve“, rekao je Dačić.

Na pitanje o sankcijama Rusiji, on je istakao da se treba čuvati „iracionalnosti“ i da se ne sme pristupati sa aspekta „da li volimo Rusiju ili volimo Ameriku“.

On je naveo da se Srbija nije pridružila restriktivnim merama protiv Rusije i da je to „zvanično politika koju danas vodimo“.

„Ako se ta situacija bude menjala i šta se bude menjalo to je stvar za razgovore. Srbija mora da vodi računa o svom interesu i da vidi šta je u svemu tome naš interes i kad ostajemo pri ovoj odluci ili ako je menjamo“, rekao je Dačić.

On je naglasio da je „bezobrazno da se, neposredno pred susret Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina o gasu, u javnosti imputira“ da Srbija samo što nije donela odluku da uvede sankcije Rusiji.

Podsetio je i da je Vučić govorio da je pitanje sankcija moralno i političko, s ozbirom na dobar odnos Rusije prema Srbiji, kao i da je Srbija principijelno generalno protiv sankcija.

Komentari

Vaš komentar