Kako je SNS na ponovljenim izborima sa manjim brojem birača dobio više glasova

Beogradski izbori 22. apr 202218:09 > 18:1498 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Srpska napredna stranka je na ponovljenim izborima na šest biračkih mesta u Beogradu dobila 501 glas više nego 3. aprila, iako je na novo glasanje izašlo 976 birača manje. Politikolog Cvijetin Milivojević objašnjava u razgovoru za portal N1 da razlog za to leži u činjenici da „SNS ima vojničko ustrojstvo“, što, kako kaže, najviše dolazi do izražaja kada se glasa u izbornim jedinicama sa malim brojem birača.

„SNS je jedina partija koja ima ozbiljno iskustvo sa izbora za mesne zajednice i ona fantastično kontroliše svakog svog birača. Uz to, naprednjaci mogu da dodatno mobilišu birače ukoliko im je to bitno. Na ovim ponovljenim izborima njima je bila bitna poruka opoziciji s jedne strane, ali i poruka delu sopstvenih birača koji je prestao da veruje da je SNS nepobediv“, ocenjuje Milivojević.

Povezane vesti:

Kako kaže, izbori na tih šest biračkih mesta nisu ni bili ponovljeni da bi neko iz opozicije prešao cenzus, konkretno lista „Ajmo ljudi“, već da bi „Srpska napredna stranka naknadno demonstrirala ono što nije uspela u Beogradu na izborima 3. aprila“. Ona je želela da pokaže da su se čak i oni koji su pomalo sumnjali u SNS vrlo brzo opametili videvši da od opozicije nema ništa i da su vratili naprednjacima“, uveren je Milivojević.

Sagovornik portala N1 osvrnuo se i na rezultat koji su na ponovljenim izborima u Beogradu ostvarile opozicione partije.

„Najvažniji razlog za fijasko opozicije leži u tome što je Dragan Đilas uleteo u neverovatnu poziciju koju bih nazvao ‘lovljenje ribe na bućku‘. Progutati takav mamac u trenutku kada imate situaciju da ni Gradska izborna komisija, a kamoli Upravni sud nisu bili ni blizu donošenja odluka, da vi prihvatite da razgovarate o novim izborima u Beogradu sa nekompetentnom i za to nenadležnom osobom. Umesto da pokušate da kapitalizujete tu razliku od 70.000 glasača dok traje izborni proces, vi polazite od toga da ste izbore izgubili, čime ste demotivisali birače. Oni nisu u veliko broju izašli na ponovljene izbore 16. aprila i pet dana kasnije jer su videli da ste već ušli u ‘trange-frange‘ varijantu, a da niste ni ispoštovali čitav izborni proces“, napominje Milivojević.

Izvor : N1

On ističe da to ne znači da Đilas nije trebalo da razgovara sa (Aleksandrom) Vučićem, ali naglašava da je to trebalo da se radi onog trenutka kada se sva pravna sredstva iscrpe i kada se izborni proces okonča.

„Ovako je to bila jasna poruka biračima opozicije da ne treba da izlaze na (ponovljene) izbore, jer su se, nezavisno od toga, Đilas i Vučić nešto dogovorili. Treba imati u vidu i to da birači opozicije malo više uključuju mozak nego, na primer, glasačko telo Srpske napredne stranke, koje glasa po ‘o-ruk sistemu‘. Opozicioni glasači više razmišljaju i zato postavljaju pitanje ‘čekajte, ko ovde koga zeza?‘. Zovete me da glasam za listu Ajmo ljudi, a istovremeno ste već napravili dogovor o nekakvim novim izborima“, podvlači Milivojević.

Na novim izborima bili bi još lošiji uslovi za opoziciju

Cvijetin Milivojević tvrdi da je ključna stvar to ko će organizovati eventualne nove beogradske izbore.

„Ispada da će ih organizovati aktuelna vlast. I šta je onda Đilas dobio u pregovorima sa Vučićem? Nove izbore pod još lošijim uslovima jer će vlast mnogo ozbiljnije da nastupi na tim izborima. Stvar ni sada nije potpuno izgubljena, jer postoji još jedna mogućnost. Ukoliko je opozicija uverena da je na izborima pokradena, ona ne mora da pristupi čak ni konstituisanju parlamenta. Ali je očigledno da ne postoji takva uverenost i to ne samo u desnom delu opozicije u koji svi sumnjaju, već i u uslovno rečeno centru i u zeleno-levoj koaliciji. Svi su oni, koliko vidim, zadovoljni činjenicom da će biti u budućoj gradskoj skupštini, što znači da neće zaustaviti proces konstituisanja, a onda će biti onako kako Vučić odluči“, smatra Milivojević.

Prema njegovim rečima, dobar deo javnosti je potpao pod uticaj onih koji tvrde da je to već gotova stvar i da će izbori biti ponovljeni.

„Stvari mogu da krenu i drugačijim tokom. Na primer, poruka vlasti može biti i ovakva: to što su se dogovorili Đilas i Vučić je jedan deo priče, ali mi sad imamo većinu u gradskoj skupštini i mi ćemo sad da oformimo sve organe vlasti, ali ćemo učiniti plezir opoziciji i raspisati nove izbore za godinu dana. To je sve jedna velika papazjanija i to može da demotiviše birače“, zaključuje Milivojević.

Sve o rezultatima izbora i reakcijama čitajte na našoj stranici IZBORI 2022.

Komentari

Vaš komentar