Kako do novih izbora u Beogradu i kada glasanje može biti održano

Beogradski izbori 18. apr 202215:42 > 20. apr 2022 12:376 komentara
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da će Glavnom odboru Srpske napredne stranke predložiti održavanje prevremenih gradskih izbora u Beogradu ukoliko to, kako je rekao, želi najveća opoziciona lista u prestonici, dodajući da „misli da treba da protekne šest meseci“. A šta kaže zakon?

Neophodno je, najpre, da budu objavljeni konačni rezultati gradskih izbora, što može biti učinjeno tek nakon ponavljanja glasanja na još dva biračka mesta, koje je zakazano za četvrtak, 21. april. S obzirom na to da pravo glasa na tim izborima ima oko 2.800 birača, realno je očekivati da će Gradska izborna komisija ubrzo zatim proglasiti konačne rezultate izbora, ukoliko ne bude novog ponavljanja izbora nakon odluka Upravnog suda.

Povezane vesti:

Tada počinje da teče rok od dva meseca za konstituisanje gradskog parlamenta, a to konkretno znači da novi skupštinski saziv treba da izabere predsednika Skupštine grada i postavi sekretara, za šta je potrebno da glasa većina od ukupno 110 odbornika.

Najkraći put do novih izbora jeste da odbornici ne uspeju da konstituišu Skupštinu grada i u tom slučaju predsednik republičkog parlamenta mora da raspiše izbore u roku od mesec dana, a propisi ga ne sprečavaju da to učini već prvog dana.

Zakon dalje propisuje da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može proći manje od 45 ni više od 60 dana, što znači da bi najraniji termin za nove gradske izbore mogao da bude u prvoj polovini avgusta.

Mogu li novi izbori biti održani u decembru ili martu

Održavanje novih izbora nakon 20. novembra, a kao potencijalni termini pominjali su se decembar 2022. i mart sledeće godine, moguće je samo ukoliko novi saziv beogradskog parlamenta izabere gradonačelnika i Gradsko veće.

Potrebno je zatim da gradonačelnik bude smenjen ili da podnese ostavku, a novi ne bude izabran u roku od mesec dana. Druga mogućnost za izlazak na birališta posle 20. novembra jeste da gradski parlament ne održi sednicu više od tri meseca.

Druga opcija za raspisivanje novih izbora je da u roku od dva meseca odbornici izaberu predsednika Skupštine grada i postave sekretara, ali da krizu parlamenta, možda i veštačku, izazove njihova sledeća zakonska obaveza, a to je izbor gradonačelnika i Gradskog veća u narednih mesec dana.

U tom slučaju gradski parlament se raspušta, a predsednik Narodne skupštine raspisuje izbore za odbornike u roku od dva meseca. Ukoliko prvi čovek republičkog parlamenta to učini poslednjeg dana zakonskog roka i pritom za izbornu kampanju ostavi svih 60 dana, novi gradski izbori mogu biti održani najkasnije 20. novembra.

Sve o rezultatima izbora i reakcijama čitajte na našoj stranici IZBORI 2022.

Komentari

Vaš komentar