Kozma: GIK odgovoran što 20 dana posle izbora nema konačnih rezultata

Beogradski izbori 26. apr. 202217:33 > 17:392 komentara
Podeli:

Robert Kozma, iz koalicije "Moramo", ocenio je u emisiji Dan uživo da je Gradska izborna komisija (GIK) odgovorna zbog toga što dvadeset dana posle izbora u Beogradu nema konačnih rezultata. On je istakao da koalicija "Moramo" nema ništa protiv ponavljanja izbora u Beogradu, ali je napomenuo da bi to moralo da se uradi kroz zakonom propisanu proceduru, a ne dogovor političkih aktera.

Podsetimo, glasanje je bilo ponovljeno dva puta, a teče i rok za žalbe posle ponavljanja 22. aprila.

„Nema rezultata pre svega zato što su ovi izbori bili obeleženi sa dosta nepravilnosti i neregularnosti, koje su zabeležili kontrolori koalicije ‘Moramo’, ali i drugih opozicionih stranka, i podneto je preko 200 prigovora GIK-u. Nakon toga su pisane i žalbe Upravnom sudu i na sve te odluke se čekalo. Moglo je i brže, ali to je pitanje za Gradsku izbornu komisiju zašto je nekoliko puta seckala svoj rad i zašto je došlo do ponavljanja izbora samo na šest biračkih mesta“, kaže Kozma.

Povezane vesti

Dodaje da je GIK bio "ekspeditivniji i brži", i ocenjuje da smo "mogli da ponavljanje izbora imamo istovremeno", kao i da bi to "mnogo više motivisalo građane da izađu na izbore".

Procenjuje da će se odluka doneti o podnetim žalbama i prigovorima za 48 sati, a da će se nakon toga znati da li će eventualno doći do ponavljanja izbora na još nekim biračkim mestima, ili će GIK izaći sa konačnim rezultatima.

"Nakon toga ćemo videti snagu u gradskom parlamentu, i ko može, ako ne može da formira gradsku vlast", naveo je Kozma.

Upitan o mogućnosti ponavljanja izbora u Beogradu do kraja ove godine, on je istakao da "izbori ne mogu da se ponove zato što su se dve ili tri osobe igrale sa izbornom voljom građana", već da "moramo da vratimo stvar u institucije".

"Zato smo i podnosili prigovore, jer smo želeli da nadležne institucije o tome odlučuju. Mislim da je preko potrebno videti kakav je odnos snaga u gradskom parlamentu, i onda da se vidi ko može, a ko ne može da formira vlast. Verujemo da su građani jasno pokazali da ne postoji izborna volja da SNS i SPS formiraju vlast. Ali, jako je bitno da se pokaže da oni nemaju tu mogućnost", kaže on i dodaje da ako neko želi da još podrži tu eventualnu kolaiciju, trebalo bi da se jasno vidi da to onda nisu opozicioni akteri.

Konstatuje da je koalicija Moramo postala treća snaga u gradskom parlamentu, kao i da ne postoji bojazan od eventualnih ponovljenih izbora, ali podvlači da je ključna stvar "da se vidi kako dolazimo do njih".

"Verujemo da SNS neće imati tako lak posao da formira vlast, i da, ako smo stvarno u pat poziciji, idemo na ponovljene izbore, ali kroz zakonom propisanu proceduru", naglasio je Kozma.

Ukoliko bi došlo do ponavljanja izbora u Beogradu, koalicija "Moramo" bi se borila da uslovi za njih budu mnogo bolji i da kompletna atmosfera bude "relaksiranija", zaključio je Kozmo.

Komentari

Vaš komentar