Kako će izgledati gradski parlament: Gosti N1 o Šapiću, Jankoviću, Staniću…

Beogradski izbori 13. jun 202210:42 > 10:441 komentar
Izvor: Tanjug/ Tara Radovanović

Politički analitičar Boban Stojanović i pisac Dejan Atanacković, član odborničke grupe Moramo, složili su se u Novom danu da je gest profesora Vladete Jankovića da odbije predsedavanje sednicom Gradske skupštine lični čin, a Stojanović kaže da to "nije razočaralo". O potezu samostalnog odbornika Vuka Stanića Stojanović kaže da to "nije iznenađenje", dok za Atanackovića to pokazuje da je "u sliku parlamenta unesena jeziva koruptivna slika".

Prema rečima Stojanovića, samostalni odbornik Vuk Stanić „nije iznenađenje, ali je još jedna opomena kakav defektan izborni sistem imamo“.

„Ko je glasao za njega? On sad tvrdi da neće vratiti mandat svojoj partiji, da je samostalni odbornik, međutim, ko je glasao za njega“, kaže Stojanović.

Atanacković kaže da je razmišljao šta je tome prethodilo.

„Da li je gospodin stajao u redu da dobije neku potvrdu… U sliku parlamenta je unesena jeziva koruptivna slika, imamo situaciju da se kriminal unutar gradske vlasti potvrđuje samim prvim činom koji sve iznenađuje. Parlament je odmah potvrdio tu svoju koruptivnu većinu“, kaže Atanacković.

Pročitajte još

Stojanović naglašava da on nije rekao „nemojte mene lično da zaboravite“.

„Koliko sam ja shvatio, on je ratni veteran, pa je na to mislio. To je posledica ovakvog izbornog sistema, ne bi me začudilo, ne sad ono što je on obrazložio, nego da je izašao za govornicu i rekao da mu daju stan u Beogradu i neku dozvolu“, kaže Stojanović.

Atanacković je mišljenja da je „taj čovek zaista u tom svom postupku teško može abolirati“.

„To je jedna u suštini nevažna stvar, ali je samo jedan detalj koji je potvrdio prirodu te većine“, kaže on.

Atanacković, govoreći o samoj sednici, kaže da su „u tim okolnostima iskoristili svaki minut da odbrane tu instituciju“.

„Poštovali smo šta je bio dnevni red, reagovali na sve što je bila nepravilnost u radu, naši neki ciljevi koji se tiču samog rada u parlamentu podrazumevaće svakako da sve što se dešava bude javno, to je jedna stvar koja ne postoji sada kao princip“, kaže on.

Stojanović, govoreći o gestu Vladete Jankovića, koji je odbio da predsedava sednicom i vratio odbornički mandat, kaže da „njega to nije razočaralo“.

„Ne bi ništa suštinski promenilo. Ja sam mislio da će Janković biti narodni poslanik, a ne odbornik, verujem da ne bi bio ni gradonačelnik, da je opozicija osvojila više mandata, mislim da je to trivijalna stvar, da ne treba time da se bavimo. Možda je njegova komunikacija sinoć zašto je to uradio malo neprimerena“, kaže Stojanović.

Atanacković se slaže da je to „lični čin gospodina Jankovića“.

„Moram da kažem da je u kampanji bio korektan, saradljiv, imao dosta predloga za saradnju unutar opozicije, to što je odlučio da se povuče je njegova lična stvar“, kaže Atanacković.

Dodaje da naredna sednica nije zakazana, ali da se mora održati u narednih 30 dana.

„Ja sam gospodina Šapića video na sednici, meni je bilo drago da vidim da je čovek živ i zdrav. Neko ko se predstavlja kao kandidat za gradonačelnika, koga vi ne vidite ni u predizbornoj kampanji, ni nakon toga, teško je reći da je to kredibilni kandidat. On je sve vreme uglavnom gledao Vesića u potiljak, Vesić je čitao Magbeta, ne znam šta mu je izlazilo na potiljak. Mislim da je to sa Magbetom jedna farsa, jednog čoveka koji želi jako da ostavi utisak neke intelektualne veličine, prosto čovek koji u tome, nažalost, na jedan vrlo smešan način ne uspeva“, kaže on.

Na pitanje da li će Šapić biti gradonačelnik, kao i da li će biti novih izbora uskoro, Stojanović kaže da je „moguće da jedno vuče drugo“.

„S tim što ja verujem da će Šapić biti izabrani gradonačelnik u roku od 30 dana“, kaže Stojanović.

Dodaje da ga „vređa što mnogi opozicionari govore da su oni pobedili u Beogradu“.

Atanacković kaže da se „nažalost pokazalo zaista da neki loši uslovi u društvu ne znače da režim gubi na podršci“.

„Ja ne bih toliko insistitao na toj razočaranosti, naravno da je moglo bolje, da je trebalo da bude bolje, ali mislim da zaista u izbornim uslovima u kojima smo se mi nalazili postići neki bolji rezultat nije bilo lako“, kaže Atanacković.

Stojanović, komentarišući i parlamentarne izbore, kaže da je „i do sad SPS bio privezak Vučiću“.

„Vučić bi trebalo da časti Dačića zbog predsedničkih izbora, što se nije kandidovao i omogućio mu pobedu sa 58 odsto“, kaže Stojanović.

Komentari

Vaš komentar