Janković: Đilasov opozicioni legitimitet neupitan, razgovor s Vučićem je greška

Beogradski izbori 11. apr. 202221:49 > 21:5040 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Nosilac liste "Ujedinjeni za pobedu Beograda" Vladeta Janković izjavio je da misli da sa predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem ne treba razgovarati.

Janković je za „pregled dana“ Njuzmaks adrije rekao da misli da je razgovor predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa sa Vučićem velika greška, ali da zbog toga „njegov opozicioni legitimitet nikako ne treba dovoditi u pitanje“.

Kako je rekao, Đilasu zamera što se nije konsultovao sa koalicijom i što je razgovarao u vaninstitucionalnom okviru, a njihov osnovni cilj je povratak institucijama.

Povezano:

Janković je ponovio da razgovor s Vučićem znači "razgovarati s Vulinom, Vučićevićem, Željkom Mitrovićem" i da sa Vučićem treba razgovarati kada za to dođe vreme, "možda samo da se dogovori način njegovog silaska s vlasti".

Na pitanje da li bi u slučaju da se beogradski izbori ponovo održe opet bio na čelu liste, Janković se poslužio pričom o rimskim konzulima koji posle jednogodišnjeg mandata predaju vlast naslednicima uz poruku: "Ja sam učinio što sam mogao, a oni što dolaze posle mene učiniće bolje".

Upitan da li veruje da je tema današnjeg sastanka bio samo Beograd, Janković je rekao da veruje da jeste.

On je ocenio da treba konstituisati gradsku skupštinu, izabrati vlast i gradonačelnika i da to treba oročiti, a da iz današnjeg razgovora Vučića i Đilasa vidi da se izbori mogu ponoviti i da treba videti da li će biti na kraju godine ili narednog proleća, ali smatra da na nove izbore nikako ne treba izaći pod ovim uslovima.

Kako je rekao, novi uslovi trebalo bi da budu apsolutni paritet u izbornim komisijama i revizija biračkog spiska.

Dodao je da mu se čini da se Vučić pomirio sa tim da će biti novih izbora, ali i da sluti da "neka dugačka ruka vuče figure na šahovskoj tabli naše političke scene" i da se taj utisak sada nije mogao izbeći, a na pitanje da li ta ruka dolazi preko okeana, rekao je da to ne može da kaže.

Na pitanje da li će biti poslanik u Skupštini Srbije, Janković je rekao da mora da preuzme mandat, ali da ne zna koliko će ostati na toj poziciji.

Sve o rezultatima izbora i reakcijama čitajte na našoj stranici IZBORI 2022.

Komentari

Vaš komentar