Ekološki ustanak: O glasovima građana neće odlučivati ni Vučić ni Đilas

Beogradski izbori 10. apr. 202215:0936 komentara
Podeli:
Ekološki ustanak, protest, blokada puteva, auto put, autoput, beograd
Izvor: N1/arhiva

Pokret Ekološki ustanak saopštio je da o glasovima građana ne sme i neće odlučivati predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, kao ni lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, nego sud. S obzirom da GIK očito nije u stanju da izbroji glasove Beograđana, pravdu ćemo tražiti na Upravnom sudu, najavljuju iz tog pokreta.

Gradska izborna komisija proizvoljno tumači zakon jer nije u roku od 72 sata od prijema prigovora donela rešenje o primedbama i objavila ih na veb prezentaciji, kako piše u Zakonu o lokalnim izborima, saopštio je Ekološki ustanak, deo koalicije „Moramo“.

Takođe, GIK nije dala nikakvo saopštenje na pitanja zašto nisu prebrojani svi glasovi, zašto se kasni sa odlučivanjem po prigovorima i zašto se ne zna kada će se održati nova sednica GIK, navodi se u saopštenju.

„Predlažemo da se predsednik GIK Zoran Lukić , izjasni: Da li možda i on čeka ishod sastanka Đilas – Vučić?“ kažu iz Ekološkog ustanka.

Ovaj pokret upozorava "javnost i građane, ali i sve političke aktere, pogotovo one koji su potpisali Sporazum za odgovornu Srbiju, da nikakvih tajnih dogovora i pregovora ne sme biti".

Kako se navodi, stanje demokratije u društvu ne sme biti refleksija ličnih odnosa političkih lidera, već mora biti proizvod jasnih procedura i zakona, jer "samo nas slobodne institucije i transparentne procedure štite od diktature".

"Mi iz Ekološkog utanka i koalicije MORAMO, sa našim institucijma možemo da razgovaramo i na njih utičemo samo o boljem sprovođenju zakona, na primer o hitnoj ostavci i odgovornosti ministra unutrašnjih poslova jer se policija na dan izbora de facto stavila na stranu jedne stranke, ali nikada o prekrajanju volje birača", navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar