Da li koalicija SNS-SPS ima alternativu u Beogradu i ko bi mogao da skroji vlast

Beogradski izbori 05. apr. 202219:543 komentara
Podeli:

Predstavnici Ujedinjeni za pobedu Beograda tokom dana su predali zahtev Gradskoj izbornoj komisiji za uvid u spisak svih biračkih mesta na kojima su zabeležene nepravilnosti. I pored toga, već su počele kalkulacije - ko bi sa kim mogao da skroji vlast u Beogradu, i da li koalicija SNS-SPS ima alternativu?

Ponoviti beogradske izbore na više biračkih mesta – to je zahtev koalicije Ujedinjeni za pobedu Beograda, predali su i zahtev GIK-u za uvid u izborni materijal na svim biračkim mestima na kojima su zabeležene nepravilnosti – a takvih je više od 100.

Povezane vesti

„Opozicija Ujedinjena ima drugačije rezultate za beogradske izbore, nakon sumiranja matematičkih računica, zato smo zatražili uvid u izborni materijal. Ponoviće se glasanje na mnogim biračkim mestima, mi smo ubeđeni, a mi ćemo se boriti za svaki glas“, kaže Jasmina Belić, članica gradske izborne komisije ispred koalicije „Ujedinjeni za pobedu Beograda“.

U međuvremenu, već je počela je komplikovana postizborna kombinatorika: ko bi mogao da čini novu vlast u Beogradu? Iako je najviše mesta u gradskoj skupštini rezervisano za odbornike Srpske napredne stranke - 48, SNS nema dovoljno da samostalno formira vlast. Međutim, uz SPS-ovih osam mandata - SNS i socijalisti bi mogli da formiraju većinu.

A zašto javnost u izbornoj noći kandidata za gradonačelnika Beograda naprednjaka - Aleksandra Šapića nije videla u prvim redovima?

"Aleksandar Šapić je bio sa nama u izbornom štabu Srpske napredne stranke u centrali SNS-a, ja sam sedela sa njim, ja sam razgovarala sa njim - tako da ne znam gde se izgubio i ko misli da se Aleksandar Šapić izgubio, čovek je bio tamo", rekla je za N1 Ana Brnabić, poverenica GO SNS Beograd.

Opozicija, ipak, misli da alternativa i Šapiću i koaliciji SNS-SPS postoji.

"Za mene bi bilo neodgovorno da kažem da apsolutno saradnja ni sa kim ne postoji - rekli smo sa kim ne postoji. Ovo je sad novi politički pejzaž, treba razgovarati. Da li ćemo doći do dogovora ili ne - druga je stvar. Ali je neodgovorno ako nam je osnovni cilj smena režima Srpske napredne stranke da unapred kažemo da se makar razgovori neće desiti", kaže kandidat za gradonačelnika koalicije Moramo Dobrica Veselinović.

"Ne prihvatljivo, nego nam je neophodno da imamo podršku svih ostalih i sada se tu postavlja ozbljno pitanje ko je na to spreman. Milica Đurđević (Zavetnici) dala je jednu veoma obeshrabrujuću izjavu i pred tim ne treba zatvarati oči, ali mislim da će se bar onda videti ko je ko i karte će se otvoriti. Jer, ako je neko bio prikriveni saveznik naprednjaka - sada će morati da skine masku", ističe Vladeta Janković, kandidat za gradonačelnika koalicije "Ujedinjeni za pobedu Beograda".

Iz Zavetnika poruka da oni neće učestvovati u - kako navode - polarizaciji na "Đilasovu" i "Vučićevu" stranu.

"Sigurno nećemo zarad upravnih odbora ili mesta u gradskom veću izneveriti građane i prodati ovu našu ideju. Mislim da smo daleko korisniji građanima kao opozicija na svim nivoima i da na taj način možemo da doprinesemo da se goruća pitanja reše", rekla je Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika.

"Dveri" nedvosmisleno poručuju da bi opozicija trebalo da preuzme vlast u Beogradu.

"Dosadašnja vlast na čelu sa Vesićem je realno izgubila izbore - pali su ispod 50 odsto podrške, SNS i SPS zajedno, što govori da je opozicija pobedila u Beogradu i zato sam i rekao da opozicija, ako može da se dogovori treba da preuzme i formira novu vladajuću većinu u Beogradu", kaže Boško Obradović iz Dveri.

Raspored snaga na opozcionoj osi pokazuje da bi koalicija NADA mogla da bude "jezičak na vagi".

N1: Da razjasnimo, rekli ste, sa SNS nema saradnje.

Miloš Jovanović: U Beogradu ne, na republici ne vidim kako je moguće. Vrlo sam precizan, zbog onih jedan odsto.

N1:  A šta znači taj jedan odsto?

Jovanović: Sutra da vam dođe neko i kaže dosta priče, morate priznati secesiju Kosova i Aleksandar Vučić kaže - pa ja neću, pola beogradske opozicije kaže ja hoću...

N1: I to će se sve desiti u narednim danima.

Jovanović: Pa neće, zato vam kažem...

N1: Ali se to zove pravljenje prostora za moguću saradnju sa SNS.

Jovanović: Ma ne, gospođo Dragić ne, to se zove istina i dogovornost.

Ako izbori na pojedinim biračkim mestima budu ponovljeni, birači će na glasanje za dve nedelje. To ostavlja mogućnost da u gradski parlament uđe i lista „Ajmo ljudi“ koja je sada tik ispod cenzusa, što bi donelo nov raspored snaga u prestonici.

Komentari

Vaš komentar