„Bitka za Beograd“ još traje – opozicija otvara džakove i uzda se u ponavljanje

Beogradski izbori 09. apr. 202219:12 > 20:4262 komentara
Podeli:

Nastavljaju se spekulacije o budućem odnosu snaga u Skupštini Beograda. Pojedini predstavnici opozicije zaključuju da će svi njihovi prigovori biti odbijeni i da će se glasanje ponoviti samo na nekoliko biračkih mesta, što neće doprineti rešavanju preliminarno tesnog rezultata u Beogradu. Članica Predsedništva naprednjaka Ana Brnabić poručuje da će SNS imati sigurnu većinu u Beogradu i nakon ponovljenih izbora, ali da nije, kako je rekla, smak sveta ako tako ne bude. List Danas prenosi da će Vučić i Đilas o izborima u glavnom gradu razgovarati u ponedeljak.

Otvarali džakove sa glasačkim listićima, a pronalazili rogove u vreći – nema slaganja tvrde članovi opozicije u GIK-u, pa navode – od 58 otvorenih, u 15 džakova pronađene su razlike između onoga šta piše u vrećama i onoga što stoji u zvaničnim zapisnicima. Opozicija tvrdi i da vladajuća većina preglasava njene prigovore.

„Iz onoga što se dešavalo na sednici može se zaključiti da vladajuća većina ima nameru da odbije tih 350 prigovora, odnosno da ni na jednom mestu ne odluči o ponavljanju glasanja. Želja većine je izgleda da se više nijedno biračko mesto ne poništi i da se izbori ponove na samo četiri biračka mesta“, tvrdi član beogradskog GIK-a Zoran Alimpić.

POVEZANE VESTIž:

A ako se izbori budu ponavljali na samo nekoliko biračkih mesta, bitka za Beograd imaće tesnu završnicu bez stabilne većine.

"Mislim da je potrebno završiti ovaj izborni proces do kraja, primorati institucije da urade svoj posao i na taj način odbraniti javni interes, ali se slažem da je potrebno unutar opozicije razgovarati i da postoji jasan konsenzus šta su sledeći koraci ako GIK ne uradi pravilno svoj posao", kaže Robert Kozma iz koalicije "Moramo".

I Dveri kažu da u GIK-u insistiraju na tome da se izbori u Beogradu ponove na svakom biračkom mestu gde su uočene nepravilnosti.

"A onda nakon ponovljenog glasanja da vidimo koji su rezultati izbora i ja verujem da u tom slučaju opozicija može da formira makar tu prelaznu ili manjinsku vladu Beograda", kaže lider Dveri Boško Obradović.

S druge strane, naprednjaci ne smatraju da je teško utvrditi kako je Beograd glasao 3. aprila. Mada, izostala je apsolutna pobeda koju je najavljivala i šefica beogradskog odbora SNS-a Ana Brnabić.

"Prilično sam uverena da imamo i imaćemo i nakon ovih ponovljenih izbora na nekoliko biračkih mesta sigurnu većinu i u Beogradu, a i da je nemamo, nije kraj sveta, jer mi smo apsolutni pobednici ovih izbora", rekla je Brnabić.

A list Danas piše, na osnovu informacija iz predsednikovog kabineta, da će se Vučić i Đilas sastati u ponedeljak, tema razgovora - beogradski izbori. U redovima opozicije, koja je prema preliminarnim rezultatima prešla cenzus na gradskom nivou, otvorena debata - u čije ime Đilas pregovara i da li bi trebalo i pod kojim uslovima razgovarati sa Vučićem. Lider SSP-a poručuje da tako štiti izbornu volju Beograđana.

"Razgovaraću sa Vučićem da bih zaštitio volju Beograđana. Ako je iko napadan od strane Vučića i SNS – to sam ja. Ako je iko kritikovao vladavinu SNS - to smo moja stranka i ja. Kome ja treba da dokazujem svoj opozicioni legitimitet? Iskustvo mi govori da u opozicionim redovima postoje oni koji ne bi odoleli pozivu da naprave vlast u Beogradu sa SNS. Zakon jasno kaže da ako je odnos 55:55 ide se na nove izbore", poručio je Dragan Đilas.

Za sada jedino jasno da se u ovakvim uslovima ni Arhimed ne bi snašao sa izbornom matematikom - koliko će se još spekulisati o ishodu glasanja u Beogradu?

Sve o rezultatima izbora i reakcijama čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na našoj stranici IZBORI 2022.

Komentari

Vaš komentar