Biševac: Rešenje za Beograd novi izbori, nemam ništa protiv susreta Vučić-Đilas

Beogradski izbori 13. apr 202209:26 > 09:3314 komentara
đilas vučić n1
Izvor: N1

Novinarka lista Danas Safeta Biševac izjavila je da susret lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i predsednika SNS Aleksandra Vučića, koliko god on iznenađujući bio može da ima pozitivne efekte, ali da joj se, nažalost, što se tiče opozicije, čini da je to "konačan udarac", te da je pitanje šta će postići na ponovljenim izborima u Beogradu. Ona ocenjuje i da su za Beograd novi izbori najbolje rešenje.

Povezane vesti

Biševac navodi da bi na osnovu sadašnjih rezultata opozicija u Beogradu morala da formira koaliciju sa ekstemnom desnicom. „Ja sam velika kritičarka ove vlasti, ne volim politiku koju vodi Aleksandar Vučić i SNS, ali bih bila apsolutno protiv toga da opozicija ide u koaliciju sa ekstremnom desnicom koja bi bila gora od Vučića“, rekla je Biševac u Novom danu N1.

Ona je naglasila da smatra da glasači u Beogradu nisu glasali da se pravi koalicija sa Zavetnicima.

„Mi koji smo glasali za Ujedinjene za pobedu Beograda i koaliciju Moramo, mi nismo glasali za koaliciju sa Zavetnicima, Dverima, pa i Nadu, koju brojim u ekstremnu desnicu“, rekla je Biševac.

Na pitanje da li je zbog izjava koje su iz opozicionih krugova date povodom sastanka Vučića i Đilasa u pitanju kraj jedinstva opozicije, odgovara:

„Ja sam se uvek trudila i trudim se da ne budem stroga prema opoziciji jer njih prodržavni mediji toliko napadaju i pljuju da im napadi sa druge strane profesionalnih medija nisu potrebni, ali napravili su takve greške prvo tokom predizborne kampanje, a još je gore sada nakon izbora – faktički nismo još ni prebrojali glasove, a počela su trvenja između pojedinih opozicionih stranaka, a šlag na torti bio je ovaj razgovor Vučića i Đilasa“.

Biševac kaže da zaista nema ništa protiv sastanka i da načelno misli da je u svakoj normalnoj državi očekivano da predsednik države razgovara sa opozicionim liderom i predstavnicima više opozicionih stranaka, ali da nažalost Srbija nije normalna zemlja i da zato to izaziva trvenja i probleme.

„Hajde da to posmatramo iz malo drugačijeg ugla i uđemo u Vučićeve cipele – ni njemu nije bilo lako da razgovara sa predstavnicima opozicije koju godinama uspešno izbegava i na TV duelima, a kamoli na zvaničnim sastancima. Za njega je Đilas bio tajkun koji je ukrao 619 miliona evra, dovođen je u vezu sa pripremama nemira i revolucije, na najgore načine je napadan i on i njegova porodica su uzmeniravani“, rekla je Biševac.

Ponovo ističući da nema ništa protiv tog sastanka, ona navodi da joj se ne dopada način na koji je on izveden i da je Đilas trebalo o njemu da konsultuje ili obavesti koalicione partnere. „Nije u redu ako je tačno ono što je Jeremić rekao da nisu bili obavešteni o sastanku i da je on najavljen kroz medije“, kaže novinarka Danasa.

Kako je Đilas od tajkuna postao „gospodin lider“

Upitana da li će doći do pomirenja i smanjenja tenzija u društvu, uz podsećanje kako je u tabloidima i prorežimskim medijima Đilas od tajkuna postao gospodin lider, ona kaže da sada treba objasniti kako je vođa mafijaške hobotnice postao lider opozicione stranke. „To je jedan od razloga zašto načelno nemam ništa protiv tog susreta“, rekla je Biševac.

„Srbija se poslednjih godina pretvorila u užasno netolerantno društvo u kom svako ko misli drugačije prolazi kroz toplog zeca“, naglasila je novinarka i podsetila na uvredljive i nedopustive napade ne samo na pripadnike opozicije, već i na javne ličnosti poput Gorana Markovića i Seku Sablić.

„Da bi smanjili tenzije bilo bi dobro da razgovaraju vlast i opozicija, problem je to što je teško verovati Aleksandru Vučiću“, kaže.

Na pitanje da li iza svega stoji spoljni pritisak, kaže i da je i njoj to bilo logično, kao i da dosta govori izveštaj Stej departmenta o stanju u Srbiji u kom su prilično negativne i oštre kritike.

„Očigeldno je da su i SAD i EU, najpre zbog Ukrajine, ali i unutrašnjih odnosa u Srbiji odlučile da Vučiću stave do znanja da bi kormilo Beograda trebalo da uperi ka Briselu, da se približi politici EU prema Rusiji, a povezano sa tim i da promeni odnos prema opoziciji i slobodnim medijima. Tako da mislim da ništa od ovog nije učinjeno dobrom voljom Vučića, već pod uticajem stranog faktora“, kazala je Biševac.

Ona podseća i da je nedavno došao novi ambasador SAD Kristofer Hil, koji tvrdi da nema nikakav uticaj na formiranje vlede, „ali koji bi ambasador to priznao“.

Komentari

Vaš komentar