Bebac strankama: Šta ćete posle izbora uraditi za roditelje?

Izbori 2022 23. mar 202215:29
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Roditeljski portal Bebac poručio je svim strankama koje učestvuju na parlamentarnim izborima da roditelji više ne mogu da čekaju i da su potrebne sistemske promene u gotovo svim oblastima.

„Prethodna Vlada u svom mandatu nije rešila neke od suštinskih problema roditelja. Pitamo vas – šta ćete vi uraditi za roditelje“, navedeno je u saopštenju.

Pozvali su nosioce svih 19 lista da pomognu roditeljima da odluče kome da daju svoj glas i apelovali na njih da iznesu konkretan plan za rešavanje problema.

Neki od tih problema su nedostatak ginekologa i nedostupnost preventivnih pregleda žena pre i tokom trudnoće – sistemsko zanemarivanje porodilišta, korupcija i nedopustiv tretman žena na porođaju, umanjenje naknada zarada na porodiljskom odsustvu i odsustvu radi nege deteta i kašnjenje naknada trudnicama na bolovanju.

Kao problemi su navedeni i mali iznosi dečijeg dodatka, a veliki broj uslova za dobijanje prava za ovu vrstu pomoći – izostanak adekvatne podrške samohranim roditeljima, neravnopravan položaj mama preduzetnica, nedostatak mesta u vrtićima, veliki broj nezaposlenih trudnica i mama, skupo školovanje i neizvezno okruženje i ekonomska nestabilnost roditelja.

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.

Komentari

Vaš komentar