Lutovac: Neobjašnjiva ideja Tadića, uprkos njegovoj dobroj nameri

Izbori 2020 09. maj. 202008:36 > 08:39
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, komentarišući predlog predsednika Socijaldemokratske stanke Borisa Tadića o Listi Za bojkot, izjavio da je izlazak na izbore, ma kako se zvala lista pod kojom se izlazi, za građane, ipak, samo izlazak na izbore.

Lutovac je, u izjavi za vikend izdanje lista Danas, rekao da ne dovodi u pitanje Tadićevu dobru nameru da se nadje kompromis izmđu Pokreta slobodnih građana, koji se predomislio i želi da izađe na izbore i ostalih stranaka i pokreta u opoziciji koji nisu iskazali tu nameru.

„I kada je prvi put plasirana negde u oktobru prošle godine ova ideja je bila teško objašnjiva, a sada je gotovo neobjašnjiva, s obzirom da osim autokratije i zatvorenih medija, imamo i zabranu okupljanja i opasnost po zdravlje građana zbog pandemije“, rekao je Lutovac.

On je napomenuo da u Srbiji ima preko 8.000 biračkih mesta i da se zato postavlja pitanje ko bi u ovim uslovima snosio odgovornost za preko 20.000 članova DS koji bi bili namerno izloženi zdravstvenoj opasnosti na biračkim mestima i za birače koji bi za tu stranku glasali.

Tadić: Moj predlog je izlazak na izbore, pa bojkot parlamenta svakog dana

Podsetimo, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je kako njegov predlog delu opozicije, da se izađe na izbore na zajedničkoj „Listi Za bojkot“, znači da bi se umesto bojkota samo jednog dana, dana izbora, nastavio bojkot parlamenta svakog dana.

„Umesto samo bojkota nelegitimnih lažnih izbora tako bojkotujemo i lažni parlament, proistekao iz tih izbora. Time zadržavamo i međunarodnu pregovaračku poziciju i mehanizme za pripremu za predsedničke izbore, koje u suprotnom ne bismo imali“, rekao je Tadić za vikend izdanje lista Danas.

Kako je rekao, „pozvali bismo ljude da glasaju za prazne stolice lažnog parlamenta, a ne za nas u tom parlamentu“.

On je rekao da „takvim izlaskom na izbore, odnosno istovremenim ojačavanjem i produžavanjem bojkota, nastavljamo borbu koju smo vodili i do sada, umesto da je slabimo i prekidamo i da ja nastavljamo u suženijem sastavu“.

„Pored toga, to je predlog koji je faktor iznenađenja u, sada već, poslednjem trenutku, za koji nisu pripremljene strateški ni vlast, ni lažna opozicija i zaokret u kom sve naše u međuvremenu nastale slabosti postaju mesto naše nove snage“, naveo je Tadić.