Napravite sami pužiće sa cimetom

Cooking 19. jul. 201814:07 > 14:12
Podeli:
Izvor: Shuttestock

Recept za popularne "cinnamon rolls" je vrlo jednostavana i nema razloga da ih sami ne spremite.

Sastojci za testo:

– 170 ml mleka

– kvasac

– 50 gr šećera

– 60 gr otopljenog putera

– pola kašičice soli

– 1 jaje

– 300 gr brašna

Sastojci za punjenje:

– 100 gr šećera

– 1 kašika cimeta

– 60 grama omekšalog putera

Sastojci za preliv:

– 100 gr prah šećera

– kašika mleka

– kašika omekšalog putera

– kap esencije vanile

– vanila šećer

Priprema: Pomešati kvasac i šećer sa toplim mlekom (ne sme da bude vruće) u posudi, blago promešati i ostaviti da kvasac odreaguje oko 10 -15 minuta. Dodati otopljeni puter, so, jaja, brašno u mešavinu i lagano promešati dok se sve ne sjedini.

Prebaciti testo na pobrašnjenu površinu i mesiti oko 10-12 minuta, po potrebi dodavati brašno. Formirati testo u veliku loptu i stavite u veliku podmazanu činiju. Pokriti lagano vlažnim peškirom i staviti na toplo mesto da naraste. Testo bi trebalo da se udvostruči u veličini.

Pomešati suve sastojke za punjenje – šećer, cimet. Staviti puter da omekša. Kada je testo naraslo, prebaciti ga na pobrašnjenu površinu i razvući u oblik pravougaonika, debljine oko pola centimetra. Premazati testo ravnomerno puterom, a zatim posuti mešavinu šećera i cimeta ravnomerno.

Čvrsto rolati testo širom dužinom, kako bi se dobio oblik debljeg “štapa” Iseći testo ravnomerno – najbolje koristiti konac, na komade debljine oko 2.5 centimetra.

Staviti komade u podmazan pleh, sa malo razmaka i ostaviti da još malo narastu oko 20 minuta. Zagrajati rernu na 200° i peći pužiće dok blago ne porumeni oko 15-20 minuta.

Glazuru napraviti od putera, mleka i prah šećera i prema ukusu dodavati prah šećer za gustinu. Kada se pužići prohlade preliti ih glazurom.