Mihajlović: Zaštita životne sredine prioritet u realizaciji projekta Jadar

Biznis 08. apr. 202112:364 komentara
Podeli:
Radna grupa za Jadar, Zorana Mihajlović
Izvor: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije, MRE/Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će zaštita životne sredine biti prioritet u realizaciji projekta "Jadar", koji podrazumeva eksploataciju litijuma i bora iz rude jadarit u blizini Loznice, za šta se priprema kompanija "Rio Tinto".

„Sve što radimo na ovom projektu, da naglasim još jednom, svaki korak u projektu, koji je ogroman i važan i u kojem smo svi zajedno, ne samo da se moraju poštovati sve zakonske procedure, to se podrazumeva, moramo uvek voditi računa o životnoj sredini. Sve naše aktivnosti moraju biti jasne i transparentne sa prvom tačkom, a to je zaštita životne sredine“, rekla je Mihajlović na drugoj sednici Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“, saopštilo je ministarstvo.

Kako je precizirala, na predlog Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva zaštite životne sredine, doneta je odluka da se pre izmene Prostornog plana područja posebne namene mora raditi strateška procena uticaja na životnu sredinu.

„Takođe, ministarstvo je insistiralo na tome da se kao uslov da se odobri eksploataciono polje moraju prethodno utvrditi i obim i sadržaj Studije uticaja na životnu sredinu“, poručila je Mihajlović.

Predstavnik kompanije „Rio Tinto“ Nikola Šunjić upoznao je članove Radne grupe sa trenutnim statusom projekta, rekavši da on pored podzemnog rudnika obuhvata i postrojenje za preradu i lokaciju za deponovanje industrijskog otpada.

„U fazi studije izvodljivosti ključne aktivnosti vezane su za kupovinu zemljišta, kao i izradu tehničke dokumentacije za dobijanje dozvola za realizaciju projekta i izgradnju infrastrukture. Кada je reč o izmeni Prostornog plana područja posebne namene, saglasni smo sa vama da se najpre uradi strateška procena uticaja na životnu sredinu“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, kompanija priprema dokumentaciju za dobijanje eksploatacionog polja, u skladu sa zakonskim procedurama.

Sednici Radne grupe prisustvovali su, kako je navedeno, predstavnici kabineta predsednika Srbije i predsednice Vlade, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva finansija, Ministarstva privrede, Ministarstva poljoprivrede, Agencije za zaštitu životne sredine, Razvojne agencije Srbije, JP „Putevi Srbije“, EMS, JP „Srbijagas“, Elektrodistribucije Srbije, JP „Srbijavode“, Republičke direkcije za vode, ambasada Australije i SAD u Srbiji, gradonačelnik Loznice i načelnik Mačvanskog okruga.

Komentari

Vaš komentar