Mihajlović: Račun za struju veći 280 do 340 dinara

Biznis 09. avg 202210:12 > 10:3919 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Elektroprivreda Srbije je Agenciji za energetiku dostavila predlog o povećanju cene struje od 6,5 odsto, izjavila je za TV Prva ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja očekuje da će se ta procedura završiti i odluka biti objavljena do kraja ovog meseca. Kad pogledate prosečan račun domaćinstva sada i posle poskuljenja, razlika je od 280 do 340 dinara, tvrdi Mihajlović.

Pročitajte još:

Ona je rekla da je važno da dođe do tog povećanja, jer je poskupelo sve od čega se „pravi“ struja i poručila da o tome sledeće godine moramo da mislimo „mnogo ozbiljnije“.

Kada je reč o pripremama za zimu, Mihajlović je istakla „da smo relativno sve spremili“, ali i da to ne znači da ne može da se desi neki problem, primera radi da ne dođe gas, iako smo ga platili.

Prema njenim rečima, „mi uvozimo struju i gas, dnevno uvozimo od četiri do 15 odsto struje, i sigurno ćemo je uvoziti, ali da nismo radili dobro i obezbedili novac u budžetu, to ne bi moglo da se radi“.

„Dakle, država je uradila i uradiće sve što može“, obećala je Mihajlović, ali je napomenula i da će javna preduzeća, kada kriza prođe, morati da budu efikasnija.

Ona nije zadovoljna zbog Srbijagasa i Elektroprivrede i sigurna je da bi ta dva preduzeća, koja bi trebalo da donose profit, mogla da posluju bolje.

„Mislim da će ljudi u novoj Vladi imati snage da se time pozabave, jer se pokazalo da će energetika biti najvažniji sektor u koji će morati da se ulaže, kao što smo do sada ulagali u puteve“, naglasila je Mihajlović.

Stavljena je tačka na „uništavanje EPS“, ocenila je ona i napomenula da su tom javnom preduzeću potrebne investicije i vreme kako bi postalo najjače i najbolje u Srbiji, procenjujući da bi situacija u EPS mogla da se poboljša za godinu dana.

Kada je reč o transformaciji EPS-a u akcionarsko društvo, Mihajlović je rekla da transformacija ne znači privatizaciju.

Kako je predočila, nema „ni ideje o privatizaciji“, već je stvar u tome da se organizacija EPS uskladi sa zakonima i da EPS jednostavnije funkcioniše.

Komentari

Vaš komentar