Ziđin „nasledio“ prava na istraživanja na Avali i Kosmaju, pa odustao od njih

Biznis 22. feb. 202219:23 > 22:0318 komentara
Podeli:

Kompanija Ziđin nameravala je da vrši istraživanja u okolini Beograda, na planinama Avala i Kosmaj. To pokazuje dokument koji se pojavio na društvenim mrežama, a čiji je izvor Ministarstvo rudarstva i energetike. Ministarka Zorana Mihajlović kaže da su u pitanju dozvole iz 2012. godine koje je ta kompanija nasledila, ali uverava da istraživanja neće biti. Ministarstvo u saopštenju za medije kaže - istražna prava su postojala, ali su danas, na zahtev Ziđina, ukinuta.

Dokument koji se pojavio na društvenim mrežama ukazao je na namere rudarske kompanije Ziđin da obavlja istraživanja u Barajevu, Sopotu i na Voždovacu, to jest na planinama Avala i Kosmaj.

Resorna ministraka Zorana Mihajlović kaže da su to zahtevi koje je Ziđin nasledio od kupljene kompanije, i da oni datiraju iz 2012. godine, te da je ovaj dokument irelevantan, i da nikakvih istraživanja neće biti.

POVEZANE VESTI:

"Dakle apsolutno je negde da kažem neistina da će građani imati problem sa tim, da će se raditi bilo kakve bušotine i istraživanja. Samim tim, nemoguće je da dođe do odbrane elabroata, nemogoće je da dođe do eksploatacije, a samim tim ni do rudnika", uverava ministarka.

Adresa sa koje je dokument koji pokazuje namere Ziđina, u međuvremenu je nestala, ali se pojavilo saopštenje Ministarsta rudarstva i energetike u kojem se vidi da su istražne radnje bile odobrene ovoj kompaniji.

"Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je danas, na zahtev kompanije Ziđin, rešenje kojim prestaju da važe ranije data istražna prava ove kompanije na području Babe - Ljuta strana na Kosmaju, na teritoriji opština Barajevo, Sopot i Voždovac, za geološka istraživanja više mineralnih sirovina", saopštilo je Ministarstvo.

Dodaje se i donošenje rešenja kojim su ukinuta ranije data istražna prava znači da na Kosmaju neće biti ni geoloških istraživanja, niti mogućnosti za eksploataciju rude i otvaranje rudnika.

Kako navodi portal Nova.rs, kineska kompanija Ziđin, koja trenutno posluje u Boru, obavlja istraživanja na području sela Rožanci u opštini Barajevo, radi eksploatacije olova, cinka, bakra, zlata, u šta su se, kako navode, uverili na terenu.

Šta kažu građani

A razgovarali smo i sa građanima na koje bi ova istraživanja mogla uticati:

"Čuli smo. Baš mi je supruga rekla, tamo na Avali gore isto ima još jedan rudnik, tu su isto bili, tako kažu."

"Ne. Niti je ko dolazio."

"To su kopali još Rimljani koliko ja znam. Gde bi ako se rudnik otvori."

Kineski Ziđin na tržište Srbije ušao je 2018. godine kupovinom dela Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Imovinu je povećao otvaranjem rudnika Čukaru Peki koji je u fokus javnosti dospeo kada su se kineski radnici žalili na nehumane uslove rada. A sa otvaranjem istih rudnika, Bor je počeo da beleži rekordna zagađenja vazduha.

Komentari

Vaš komentar