Ziđin: Ispunili smo zahteve Vlade Srbije

Biznis 06. maj. 202112:295 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Radna grupa Vlade Srbije za nadzor svih potencijalnih zagađivača reke Pek proverila je 29. aprila da li je Rudnik bakra Majdanpek ispunio sve zahteve vezane za eliminisanje uticaja na kvalitet vode u reci i konstatovano je da je Serbia Ziđin Copper realizovala naložene mere za povećanje efikasnosti prečišćavanja voda, saopštio je danas Ziđin.

Kompanija je dobila i pohvalu za realizaciju projekta koji nije bio deo naloženih mera, a odnosi se na povrat 95 odsto procesnih voda iz filtraže u pogon flotacije majdanpečkog rudnika, navodi se u saopštenju.

Kompanija tvrdi da je očistila postojeće taložnike za prihvat atmosferskih voda i izgradila nove za mehaničko prečišćavanje otpadnih, zamuljenih voda, kao i za perionicu teških i drugih vozila.

Iako to nije bila obaveza kompanije, od materijala koji se decenijama taložio očišćeno je i korito reke Mali Pek, i to u delu koji nije u rudničkoj zoni, u dužini od skoro 300 metara, dodaje se u saopštenju.

Kompanija ističe da je prihvatila i obavezu da izgradi još jedan dodatni taložnik, kako je sugerisano prilikom kontrolnog nadzora, a preuzela je i obavezu redovnog ispitivanja i vođenja dnevnika o kvalitetu otpadnih voda.

Komentari

Vaš komentar