Železnica: U Srbiji u 2021. rekonstruisano 150 kilometara regionalnih pruga

Biznis 08. jan. 202215:1811 komentara
Podeli:
Pruga, vozovi, opasne materije
Izvor: N1

U Srbiji je u 2021. godini rekonstruisano 150 kilometara regionalnih pruga, a u 2022. godinu se ulazi sa radovima na rekonstrukciji i modernizaciji oko 300 kilometara pruga, saopštilo je danas preduzeće Infrastruktura železnice Srbije. Kako se navodi u saopštenju, reč je o regionalnim prugama Niš - Zaječar (108 km), Kumane - Banatsko Miloševo (28,5 km) i Novi Sad - Bogojevo (9,5 km staničnih koloseka).

U završnoj je fazi izgradnja pruge za velike brzine Beograd – Novi Sad (75 km), nedavno su počeli i radovi na izgradnji deonice od Novog Sada do Subotice (108 km), a privode se kraju i radovi na deonici međunarodnog železničkog Koridora 10 između Jajinaca i Male Krsne (68,8 km).

Povezane vesti

„Komercijalna eksploatacija brze pruge od Beograda do Novog Sada biće tehnički omogućena u martu 2022. godine, odnosno nešto duže od četiri i po godine od kako je početkom radova na tunelu Čortanovci počela izgradnja pruge za velike brzine“, navodi se u saopštenju.

Iz "Infrastrukture železnice" navode i da su u septembru prošle godine počeli radovi na pruzi Niš - Brestovac (22,8 km) kao delu međunarodnog železničkog Koridora 10 između Niša i Preševa, a u oktobru i na izgradnji pruga od velikog međunarodnog značaja Subotica - Horgoš (26,6 km).

Istakli su i da je završen tender i u toku je razmatranje ponuda za izgradnju tunela Stalać - Đunis, na brzoj pruzi Beograd - Niš, dok tenderska procedura za modernizaciju pruge Niš - Dimitrovgrad i dalje traje, pa se naredne godine očekuje početak radova na tim projektima.

Ukupno je u proteklih sedam godina završena rekonstrukcija 227 kilometara magistralnih i 529 kilometara regionalnih pruga, a u toku je priprema dokumentacije za modernizaciju i rekonstrukciju još oko 720 kilometara magistralnih pruga u Srbiji, što treba da se realizuje u narednih nekoliko godina.

Komentari

Vaš komentar