Zdravković: Evropa mora da štedi, mere će biti bolne za građane našeg kontinenta

Biznis 30. sep 202221:138 komentara
Izvor: N1

Evropa će morati da štedi, već je krenula sa merama štednje i one će biti jako bolne za građane našeg kontinenta. Mnogi industrijski procesi će trpeti ozbiljne posledice. Bojim se da će posle ovoga evropska privreda biti nekonkurentna na svetskom tržištu. Jer, zbog novonastale situacije cene energenata u Evropi su osam, devet puta veće nego u SAD, veće su i od cena u zemljama Azije, Azijsko-pacifičkog regiona. To su naši glavni konkurenti, kaže za N1 Miloš Zdravković, stručnjak za energetiku. On ističe da je elektroenergetski sistem Srbije povezan sa Evropom. "Mi smo deo Evrope, naša ekonomija je vezana sa Evropu, naš energetski sistem je povezan sa evropskim i mi od toga ne možemo da se odvojimo preko noći", ističe Zdravković.

Evropa je, kaže, prerano ušla u zelenu tranziciju.

Pročitajte još:

„Jer nemamo te tehnologije da supstituišemo ugljovodonike. Kad kažem mi, mislim na nas – zemljane. Raduje me što je Evopska komisija proglasila nuklearnu energiju – zelenom energijom. U tome je budućnost, ako pitate struku“, ističe on. 

Sve zemlje sveta, kaže govoreći o onima sa snažnim industrijskim i demografskim rastom, rade na razvoju nuklearne energije.

„Dok mi sada razgovaramo, u ovom trenutku Kina gradi novi 21 nuklearni reaktor. Oni se grade i u našem okruženju – u Mađarskoj, dok je Rumunija rafiikovala sporazum o proširenju svog nuklearnog postrojenja. Britanija gradi nuklearni reaktor. Ali ono što je problem i za Francusku, koja ima 57 nuklearnih reaktora, i za Evropu, to je što se ova energetska oluja tako namestila da ove godine 32 francuska nuklearna reaktora ulaze u remont. Takođe, zbog klimatskih promena vetra je manje nego ikada, vodostaj reka je na rekordno niskim nivoima“, navodi sagovornik N1.

Problem u sferi energetike je, kaže, taj što se brze investicije mere sa četiri do pet godina, srednjoročne osam do 10 godina, a dugoročne do 20 godina.

A vremena – nema.

Celo gostovanje Miloša Zdravkovića pogledajte ovde:

Komentari

Vaš komentar