Završena konstrukcija Kule u Beogradu na vodi, otvaranje na proleće

Biznis 01. jul. 202114:3335 komentara
Podeli:
Kula Beograd
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor kompanije "Igl hils" Muhamed Alabar učestvovali su u ceremoniji svečanog obeležavanja završetka radova na konstrukciji Kule Beograd u okviru kompleksa Beograd na vodi, simboličnim izlivanjem betona na vrhu građevine.

Kula Beograd, koja se gradi u okviru projekta „Beograd na vodi“, biće sa 168 metara visine i 42 sprata najviša zgrada u regionu.

Glavna atrakcija zgrade biće vidikovac od 360 stepeni na 41. nivou, a u njoj će se nalaziti luksuzni hotel „Sent Ridžis“ iz portfilija kompanije „Meriot“, kao i brendirani „Sent Ridžis“ stanovi.

Kula Beograd će sa tržnim centrom Galerija biti povezana pešačkim mostom, odakle će se brzim liftovima stizati direktno do javnog vidikovca.

„Kroz dizajn Kule, želeli smo da prenesemo poruku o sposobnosti ovog grada da se uvek iznova izgradi, o njegovom progresivnom i snažnom duhu“, reči su Brajana Lija, glavnog arhitekte američke kompanije SOM koja je projektovala Kulu.

Vučić: Ne postoji lepši pogled u Beogradu

Predsednik Vučić istakao je da je ovo poseban dan za njega i ostale učesnike u ovom projektu i ukazao da su veliki snovi postali realnost.

Vučić je novinarima rekao da će svaki čovek i za 30 godina znati da je inicijativu za izgradnju, kako je rekao, „najlepšeg dela Beograda“ imalo svega nekoliko ljudi, među kojima je i on.

„Inicijativu za ovo guralo je nekoliko nas. Neumorno, hrabro i uprkos svim kritimama. I ne ostaje ništa drugo nego da osećate iskreni ponos zbog toga… Priznao neko ili ne, ja znam da ne postoji lepši pogled u Beogradu“, rekao je on.

Vučić je rekao da je taj deo Beograda bio najprljaviji i najzapušteniji deo prestonice a da je danas na putu da postane centar kulturnih dešavanja.

On je upitao prisutne da li je lepši prizor puno šetalište Beogradske promenade ili „horde divljih pasa koji jure slučajne prolaznike i po nekog biciklistu“.

Vučić je istakao da je trenutno 2.200 radnika angažovano na izgradnji objekata u okviru Beograda na vodi, a da je više od 900 porodica pronašlo svoj dom u tom kompleksu.

Alabar: Svi građani će se ponositi Kulom

Predsednik kompanije „Igl hils“ Mohamed Alabar ocenio je da je Kula Beograd arhitektonsko remek-delo kojim će se Beograđani, ali i svi građani Srbije, ponositi.

„Ovde nije reč o visokoj zgradi. Kula Beograd predstavlja mnogo više od toga. Ovde je reč o tome da se usudimo da sanjamo velike snove i pokažemo da ih je moguće ostvariti. Ovde je takođe reč o ponosu jednog naroda, ponosu grada i ponosu države. Kula Beograd obogatiće naše i živote naše dece, a to je ono na šta smo zaista ponosni. Ova građevina predstavlja simbol ne samo Beograda, već je i znak celom regionu da se usude da sanjaju velike snove i da rade na njihovom ostvarenju“, rekao je Alabar, a saopšteno je iz kompanije „Beograd na vodi“.

 

Komentari

Vaš komentar