„Zaustavimo privatizaciju Apoteke Beograd“: One regulišu cene lekova u Srbiji

Biznis 13. jan. 202120:57 > 21:0819 komentara
Podeli:

Aleksandar Banjanac iz inicijative "Zaustavimo privatizaciju Apoteka Beograd" izjavio je u Danu uživo da "državne apoteke imaju jednu od presudnih uloga u korektivnoj cenu lekova na tržištu farmaceutskih proizvoda danas". "Rade vrlo verno sledeći preporuke Ministarstva vezano za marže, rade sa relativno malim maržama. To znači da one regulišu cene lekova u Srbiji danas. Samom činjenicom da se privatizuju taj regulativni momenat bi nestao", kaže on.

Govoreći o privatizaciji Apoteke Beograd, kao i tome zašto je to loša odluka, kaže da su to definisali u jednom od svojih slogana – „Svakoga dotiče, svakog se tiče“.

„Tiče se ne samo nas koji živimo u Beogradu i možemo da budemo korisnici usluga Apoteka Beograd. U situaciji kada imamo najveću zdrastvenu krizu u proteklih makar 100 godina i u kojoj se pokazalo koliko je javno zdravstvo važno u borbi sa ovakvim izazovima. Jedan od naših glavnih motiva zašto smatramo da do ove privatizacije ne bi trebalo da dođe je kako bismo sačuvali naše javno zdravstvo“, kaže on.

Pojasnio je da državne apoteke nisu „državne“ više, jer su od 2005. godine zakonom prešle u nadležnost lokalnih samouprava.

„Gradske apoteke ili javne ili državne, imaju jednu od presudnih uloga u korektivnoj cenu lekova na tržištu farmaceutskih proizvoda danas. Rade vrlo verno sledeći preporuke Ministarstva vezano za marže, rade sa relativno malim maržama. To znači da oni regulišu cene lekova u Srbiji danas. Samom činjenicom da se privatizuju taj regulativni momenat bi nestao“, kaže on.

Kako je rekao, neke se nalaze u iznajmljenim prostorima, a jedan deo lokacija poseduju same Apoteke Beograd.

„Samim tim, one na atraktivnim lokacijama, više ne bi bile apoteke – nego butici, kafići… To bi značilo manje apoteka u Beogradu“, kaže.

Apoteka Novi Sad je prošla kroz taj proces i iskustva, kaže, nisu sjajna.

„Novi Sad je ostao sa samo jednom jedinom državnom apotekom, u kojoj danas radi sedam farmaceuta“, kaže.

Ističe da Apoteka Beograd još drži „relativno visok standard“.

„Ima tu puno problema, to je priča sama za sebe. Ono što je bitno jeste da Apoteka Beograd u svakoj apoteci ima u svakoj smeni minimum dva stručna lica – farmaceut i farmaceutski tehničar, minimum dva farmaceuta rade u svakoj od apoteka, što nije slučaj u drugim“, kaže.

Apoteka Beograd posluje pozitivno, kaže.

„Što znači da nemaju neka dugovanja. U situaciji ovakve zdravstvene krize sumanuto je prodavati nešto što je resurs koji je vrlo dragocen gradu“, kaže.

Komentari

Vaš komentar