Zamenik direktora SMATSA: Montenegro erlajns nam duguje još 6,5 miliona evra

Biznis 18. jan 202116:30
Montenegro erlajns
Izvor: Tanjug/AP Photo/Risto Božović

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) potražuje od crnogorskog avioprevoznika Montenegro erlajnsa oko 6,5 miliona evra na ime troškove preleta aviona ove kompanije, a taj dug je trebalo da bude prenet na državu Crnu Goru, potvrdio je u razgovoru za portal N1 Lazo Makisimović, zamenik direktora SMATSA, koja kontroliše zajednički vazdušni prostor.

“Taj dug nije nov, on se vuče godinama. Prvi sudski postupak pred sudom pokrenut je još 2007. godine, rađeni su i neki protokoli, kao i reprogram dugova. Na osnovu presuda suda u Podgorici, 2017. godine je naplaćeno 4,2 miliona evra, a početkom 2019. još dva miliona. Ostao je nenaplaćen dug od 6,5 miliona evra, sa pripadajućim kamatama, koji je na osnovu zakona trebalo da bude prenet na državu“, kaže Maksimović.

Povezane vesti

Sagovornik portala N1 podseća da je slična situacija bila i sa kompanijom JAT ervejz, do momenta dok država nije preuzela dug.

”Nadali smo se da će tako biti i u slučaju Montenegro erlajnsa. Imali smo sve garancije, donesen je zakon leks specijalis i ostalo je samo još da potpišemo sporazum o dinamici naplate potraživanja. Sad je došlo do promena, u Crnoj Gori su to proglasili za državnu pomoć, pa se s tim stalo. Priča se o gašenju kompanije Montenegro erlajns, a mi smo naravno stali u red sa ostalim poveriocima”, ističe Maksimović.

Komentarišući pisanje pojedinih medija da je upravo Maksimović, koji je u rodbinskim odnosima sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, blokirao naplatu potraživanja ili uticao na to da se ona ne naplate, naš sagovornik tvrdi da je ”bilo baš suprotno”.

”Sve vreme sam ulagao ogroman napor ne bi li se to završilo, jer je to nešto što traje više od decenije. Učestvovao sam i u pokušaju da se država Crna Gora obaveže da vrati taj dug, ali ne znam da li će biti nešto od toga. U svakom slučaju, ponovo smo pokrenuli izvršenje i to je cela istina o tom dugu”, uverava nas Maksimović.

Komentari

Vaš komentar