Zakoni o oporezivanju frilensera pred poslanicima 21. aprila

Biznis 13. apr. 202118:2673 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predlozi dva zakona, koji će biti osnov za oporezivanje frilensera, pred poslanicima Skupštine Srbije naći će se u sredu, 21. aprila. Udruženje radnika na internetu i dalje ne prihvata državni predlog za rešavanje problema oporezivanja frilensera - koji je i bio osnov za izmene postojećih zakona - i najavljuje nastavak protesta.

Na dnevnom redu sednice zakazane za 10 sati u sredu 21. aprila biće 12 tačaka, obelodanjeno je na internet stranici Skupštine. Među njima su i dva predloga izmena zakona: o porezu na dohodak građana i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Predlagač je, u oba slučaja – Vlada Srbije.

Frilenseri, okupljeni oko Udruženja radnika na internetu, ne pristaju na predlog Vlade koji podrazumeva da će frilenseri imati neoporezivi iznos prihoda u visini mesečnog minimalca od 32.000 dinara, što na godišnjem nivou iznosi 384.000 dinara.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak utvrđuje se i 43 odsto normiranih troškova, što predstavlja poresko oslobođenje.

Međutim, i ovoliki neoporezivi iznos i normirani troškovi važe samo za prihode frilensera ostvarene od 1. januara 2015. godine zaključno sa 30. septembrom 2021. Od oktobra ove godine, na snazi će biti samo neoporezivi minimum od 18.300 dinara.

Frilenseri koji će, po osnovu ovakvog obračuna, imati zaostali dug iz prethodnih pet godina – a to bi trebalo da budu svi oni koji su mesečno prihodovali više od 470 evra, moći će, prema novom predlogu zakona, da ga namire kroz reprogram, u mesečnim ratama, tokom narednih 10 godina.

Drugi predlog zakona koji će se u sredu naći pred poslanicima odnosi se na obavezne doprinose za socijalno osiguranje, na prihode ostvarene u istom periodu – od 2015. do kraja septembra 2021. godine.

Frilenseri su saglasni da porez treba da plate, ali smatraju da ovakav način obračuna – nije ispravan. Pogotovo spore uplatu doprinosa na osnovu kojih neće imati upisan staž.

Takođe, kako smatra Udruženje radnika na internetu, u ovakvom predlogu zakona sporno je i to što će frilenseri od 1. oktobra ove godine sa neoporezivim delom od svega 18.300 dinara mesečno imati znatno veće buduće poresko opterećenje.

Udruženje radnika od interneta traži od Vlade Srbije – nove pregovore.

Podsetimo, frilenseri su prošle nedelje tri noći kampovali ispred Skupštine. Održali su i veliki protest tokom kojeg im se obratila i premijerka Ana Brnabić.

Ona je pozvala frilensere na razgovor, ali je konferenciji za novinare održanoj posle toga (drugim povodom) istakla i da je „tu za razgovore, ali ne i za ultimatume„.

Komentari

Vaš komentar