Zahtevi sindikata ASNS Zastava oružja: Smena Nadzornog odbora, povezivanje staža

Biznis 26. mar. 202116:205 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Zaposleni u Zastava oružju, okupljeni u Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata ASNS, ukazuju na alarmantno stanje u fabrici - narasle dugove, neuplaćen radni staž zaposlenima za šest godina, nisku cenu radnog sata. U saopštenju koje je potpisala Snežana Vasiljević, glavni poverenik ASNS Zastava oružje navodi se da su na sastanku sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem predstavnici ovog sindikata "jasno izneli svoje zahteve" i najavili izlazak na ulice, ukoliko nadležni ne budu reagovali na njihova upozorenja.

„Tokom 2020. godine Sindikat ASNS je u više navrata u pisanoj formi upozoravao nadležne iz Ministarstva odbrane na situaciju u fabrici Zastava oružje, a od početka ove godine naši predstavnici su već dva puta bili u Ministarstvu odbrane upozoravajući nadležno ministarstvo na situaciju u fabrici i činjenje ili nečinjenje Nadzornog odbora čije su štetne odluke dovele fabriku Zastava oružje u vrlo nepovoljnu situaciju, pri čemu su zaposleni ostali uskraćeni za svoja prava“, navodi se u saopštenju.

ASNS ističe da su predstavnici sidnikata u petak 12. marta, na sastanku sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem jasno izneli svoje zahteve.

„Sindikat traži smenu Nadzornog odbora zbog lošeg finansijskog bilansa, kršenja svojih nadležnosti definasanih Statutom preduzeća, od strane Ivice Marjanovića koji je svojim delovanjem pokidao lance upravljanja u fabrici, kao i maltretiranja i ucenjivanja zaposlenih i uslovljavanje napredovanja članstvom u Industrijskom sindikatu“, ističe se u saopštenju ASNS.

Takođe, sindikat zahteva da povezivanje nedostajućeg staža, kako onog obuhvaćenog konverzijom (2011-2014), tako i novonastalog dugovanja od avgusta 2019. do januara 2021.

Zahteva se i stavljanje van snage spornog zakona iz januara 2020. o prestanku važenja zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata kod korisnika javnih sredstava.

„Predočili smo činjenicu da će se nezadovoljstvo koje je evidentno među zaposlenima ukoliko država ne učini ništa povodom njegovog rešavanja pretočiti u ulične proteste. Tom prilikom ukazali smo i prisutnom pomoćniku ministra za materijalne resurse Nenadu Miloradoviću, da se predsednik Nadzornog odbora Ivica Marjanović u svom delovanju poziva upravo na njega. Na žalost do današnjeg dana nije učinjeno ništa da se situacija popravi pa smo prinuđeni da obavestimo javno mnjenje o situaciji u fabrici“, ističe se u saopštenju ASNS.

Stanje u fabrici je, ističu – alarmantno.

„Dugovi fabrike su narasli na 18 milijardi. Zaposlenima nije uplaćivan radni staž od avgusta 2019. do januara 2021. godine, što uz nedostajući radni staž iz perioda 2011-2014. sada već čini gotovo šest godina neplaćenih prinadležnosti. Zbog ove činjenice naše kolege sa 40 godina staža ne mogu u penziju, porodilje primaju značajno umanjene prinadležnosti, a oni koji sa 65 godina starosti odlaze u penziju primaju umanjenu penziju. Cena rada godinama unazad nije povećana i iznosi 90,23 dinara (minimala zagarantovana cena rada je u Srbiji 183,93 dinara), a stav Nadzornog odbora je da je prosečna plata u fabrici zadovoljavajuća i da nema pomena o povećanju cene rada“, navodi se u saopštenju ASNS.

U sindikatu napominju da od oko 2.500 zaposlenih u Zastava oružju, članstvo Samostalnog sindikata i Sindikata ASNS – koji u ovom trenutku, kako se navodi, dele isto mišljenje povodom situacije u fabrici – čini više od 2.000 zaposlenih.

Komentari

Vaš komentar