Za Srbiju „nema zime“, stručnjaci uvereni da gasnu krizu nećemo previše osetiti

Biznis 11. okt 202119:28 > 19:359 komentara
Podeli:

Velika potrošnja, prazna skladišta gasa, smanjenje tranzita ruskog gasa preko Ukrajine - tri su ključna razloga za "gasnu krizu" koja uzdrmala Evropu, ali je stigla i do Srbije. Državni zvaničnici uveravaju da Srbija po pitanju gasa nije ugrožena, i da su skladišta obezbeđena do kraja ove godine, i da se za narednu - pregovara. Kakve će uslove Srbija dobiti u tim pregovorima, koji se vode sa Rusijom? I kako će to da se odrazi na cenu gasa?

„Gasna kriza“ potresa Evropu – energetski kolaps prouzrokovan je rekordnim cenama gasa.

U julu 2021. hiljadu metara kubnih na berzama je iznosilo oko 260 dolara, kolika je, prema ocenama stručnjaka, nabavna cena gasa za Srbiju u ovom trenutku. Međutim, u ostatku sveta cena je nastavila da raste i probila je i one „magične granice“. Sada se hiljadu metara kubnih gasa kupuje za 1.250 dolara.

POVEZANE VESTI:

Srbija ima dugoročni ugovor sa „Gaspromom“, koji važi do kraja godine, a potom slede pregovori za novi aranžman. Da li će Srbija uspeti da ispregovara dobre uslove sa Rusijom?

Aleksandar Vučić kaže – imamo obećanja najviših ruskih zvaničnika da će Srbija imati najjeftiniji gas.

„Da nismo imali hrabrosti da uradimo sa ruskom stranom gasovod – šta bismo radili da nismo? Mogao bih da uzmem konopče da se obesim ovde ispred vas i ništa više. Svi hoće da legnu da imaju toplu sobu u Srbiji, svi hoće da šetaju u majicama i kratkim pantalonama po kući, na minus deset napolju – a kako? A gde je taj gas“, upitao je predsednik.

U Srbiji neće biti problema sa snabdevanjem gasa, ocenjuje za N1 stručnjak za energetiku Miloš Zdravković, jer, kaže, činjenica je da je Srbija, geografski, na strateškom položaju i da će zato uvek uspevati da dogovori dobre uslove.

Dodaje i da je za razliku od evropskih skladišta, gde su zalihe gasa na najnižem nivou od 2013. godine, skladište gasa u Banatskom dvoru popunjeno do vrha – svih 450 miliona kubika.

„Mi smo mali potrošač, međutim naš geografski položaj nam omogućava da imamo, uslovno rečeno, dobru pregovaračku poziciju i to ne zavisi od vlasti – ko god da je na vlasti, mi bismo imali dobre uslove. Sama činjenica postojanja Turskog odnosno Balkanskog toka, tj. cevi koje su Rusi direktno izgradili za snabdevaje 15, 75 milijardi kubika, pre svega za Tursku, a onda i za tržište južne Evrope – nas stavlja u povoljan položaj“, objašnjava Zdravković.

Cena gasa prati geopolitičke tokove, pa je pitanje da li će u i Srbiji skočiti? Analitičari su uvereni da će takav scenario zaobići srpska domaćinstva i da građani gasnu krizu u svetu – neće osetiti.

Ukoliko, ipak, dođe do pomeranja u cenama, urednica portala „Energija Balkana“ Jelica Putniković očekuje da ona budu blaga i isključivo za privredu.

„Što se tiče cene gasa za domaćinstva, već je najavljeno sa zvaničnih mesta da neće biti poskupljenja, rečeno je i tako da je još rano da se priča o cenama za privredu, ali kako je država najavila da će da napravi neki mehanizam za cenu električne energije – verujem da će i cena gasa da bude povoljna za privredu“, navodi Putniković.

Iako je poruka iz državnog vrha da se – bar za sada – neće odustati od uglja, sagovornici zaključuje da je energetska transformacija proces kroz koji će i Srbija morati da prođe. Kako bismo i dugoročno izbegli energetske krize.

Komentari

Vaš komentar