Za Slogu knjaz Miloš belgijski imperator, Srbi – Štrumpfovi, a direktor rasista

Biznis 21. jun 202112:3217 komentara
Podeli:
Walter Knabe
Izvor: Printskrin/sloga.org.rs

Srpski radnici kao kolonija Štrumpfova, a belgijski kao kolonijalni imperatori - ovako su Udruženi sindikati Srbije "Sloga" protumačili fotografiju za koju navode da je na društvene mreže postavio direktor belgijske kompanije Metech iz Smedereva, Valter Knabe. Zbog "skandaloznog i neprimerenog ponašanja direktora i ispoljavanja kolonijalnog rasizma" sindikat zahteva izvinjenje. Problem je samo što na slici nije imperator već - knjaz Miloš, a Štrumpfovi su odavno simbol upravo Belgije, jer su nastali iz pera poznatog belgijskog crtača stripova.

Kako se navodi u saopštenju sindikata, „Knabe je na društvenim mrežama ilustrovanom fotografijom ispoljio krajnje neprihvatljiv i bizaran odnos njegovog viđenja belgijskog i srpskog naroda, predstavljajući srpske radnike kao koloniju Štrumpfova, a belgijske kao kolonijalne imperatore, uz natpis ‘When Serbs and Belgium`s work together’ (Kad Srbi i Belgijanci rade zajedno)“.

Na fotografiji, međutim, uz Štrumpfove stoji figura – suvenir Knjaza Miloša, identična spomeniku u Požarevcu.

Štrumpfovi, pak, simbolišu upravo Belgijance – njihov autor je belgijski crtač stripova Pierre Culliford Peyo.

 

Sloga je u svom saopštenju još navela da je „posebno ogorčena što je Privredna komora Požarevca Knabea proglasila za regionalnog poslovnog lidera za 2020. godinu, i to za godinu u kojoj je belgijski kralj Filip izrazio duboko žaljenje narodu Konga zbog zlostavljanja i nedela u periodu od 19. veka do 1960. godine, kada je Belgija kao kolonijalna sila kontrolisala Kongo, pri čemu su milioni nedužnih Afrikanaca stradali kao robovi“.

Sindikat je na Tviteru postavio, kako su naveli, objavu Knabea i fotografiju nagrade, koju je tvitovala kompanija Metech, sa tekstom da „sa ponosom objavljuje da je direktor te kompanije Valter Knabe dobitnik nagrade za poslovnog lidera za 2020. godinu“.

Pročitajte još:

„Očigledno je da u nečijim glavama još uvek nije nestao duh rasizma i kolonijalizma, što mi kao sindikat ne možemo prećutati, niti ikada dozvoliti bilo kakvo ponižavanje srpskog radnika i poređenje sa kolonijom Štrumpfova, lenjih stvorenja bez inteligencije, cinično kako je to uradio direktor Metecha Valter Knabe“, piše u saopštenju Sloge.

Sindikat je dodao da će o svemu obavestiti ambasadora Belgije, Svetsku federaciju sindikata WFTU, Evropsku levicu i socijademokratske partije u Evropskom parlamentu i zamoliti ih da o ovom skandalu sazna celokupna domaća, evropska i belgijska javnost.

Komentari

Vaš komentar