Za sedam meseci dijaspora na Kosovo poslala rekordnih 750 miliona evra

Biznis 07. okt. 202111:381 komentar
Podeli:
Izvor: Armend NIMANI / AFP

Za sedam meseci ove godine dijaspora je na Kosovo poslala 750 miliona evra, što je rekordna vrednost u poslednjih 20 godina.

Prema pisanju kosovskih medija, ove doznake imaju izvanredan uticaj na kosovsku ekonomiju, uzimajući u obzir pandemiju i poslovne gubitke.

„Objavili smo grafikon koji se odnosi na doznake za ovu godinu, odnosno do avgusta, a ono što smo primetili je da imamo rekordan broj doznaka iz dijaspore u poredjenju s posleratnim godinama, gde je cifra od 750 miliona evra“, rekao je Ljirim Krasnići iz organizacije „Germin“.

On ističe da je ovo samo novac koji je poslat iz inostranstva, ne računajući ono što su državljani Kosova koji žive u inostranstvu potrošili tokom godišnjih odmora koje su proveli u domovini.

Krasnići naglašava da pomoć dijaspore doprinosi očuvanju društvenog mira, jer mnoge porodice imaju svoj izvor iz doznaka.

Ono što po njegovom mišljenju nije dobro je to što se taj novac uglavnom koristi za svakodnevnu potrošnju.

Povećanje potrošnje s dolaskom ljudi iz dijaspore doprinelo je ekonomskom rastu Kosova za 2021. godinu, prema izveštaju „Konkurencija i oporavak nakon pandemije kovid-19“, koji je predstavila Svetska banka.

Prema podacima iz ovog izveštaja, do kraja ove godine ovo povećanje će iznositi 7,1 odsto, u odnosu na smanjenje od 5,3 odsto koje je bilo prošle godine.

Komentari

Vaš komentar