Vulin i Sijarto otvorili interkonektor za gas u Segedinu

Biznis 30. sep. 202115:415 komentara
Podeli:
Izvor: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto otvorili su u Segedinu interkonektor kojim će gas preko Srbije „Balkanskim tokom“ stizati u Mađarsku.

Ministar Vulin istakao je da otvaranjem ove deonice gasovoda „sa sigurnošću možemo da kažemo da je energetska nezavisnost naših zemalja podignuta na viši nivo“.

Pročitajte još:

„Činjenica da možemo da obezbedimo nesmetano snabdevanje gasom našeg stanovništva i privrede, možemo da kažemo da smo i na tom planu mi suverene i uspešne zemlje“, istakao je ministar Vulin.

Naglasio je da je za Srbiju gasovod od ogromnog značaja, jer je od zemlje koja je plaćala tranzit postala zemlja koja naplaćuje tranzit.

„Mi smo postali zemlja koja je sigurna, koja zna da će privreda i stanovništvo uvek imati dovoljne količine gasa, ali isto tako da ćemo biti pouzdan i siguran partner u snabdevanju Mađarske, njene privrede i stanovništva“, rekao je ministar Vulin i naglasio da se odnosi dve države nalaze na istorijskom maksimumu.

Vulin je zahvalio ministru Sijartu na glasnom i uverenom zastupanju stavova Srbije na forumima i međunarodnim skupovima.

Ministar Sijarto, istakavši da je ovo značajan dan za dve zemlje, rekao je da jedna država ima mnogo obaveza prema svojim građanima, ali da jedna od osnovnih koju mora da obezbedi jeste neometano snabdevanje energentima.

Ukazao je da je to i pitanje njenog suvereniteta, jer ukoliko nije sposobna da to reši, izložena je stranim pritiscima.

Snabdevanje gasom, kako je rekao, nije ni ideološko ni političko pitanje, jer ideologijom i politikom se ne obezbeđuje grejanje stanova i rad industrije.

Sijarto je naveo da je za funkcionisanje privrede i stanovništva potreban gas, koji ukoliko ga nema, država mora da kupi i obezbedi sigurno i stabilno snabdevanje.

Mađarski ministar zahvalio je Vladi Srbije i srpskim energetskim kompanijama koje su u predviđenom roku završile svoj deo kako bi gas sutra u šest sati mogao da potekne.

Svečanom otvaranju interkonektora u Segedinu prisustvovao je i predsednik Skupštine autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor, kao i delegacije dve zemlje koje su činili predstavnici energetskog sektora.

Komentari

Vaš komentar