Vujović: Postavljanjem brana i pregrada smanjićemo problem otpada na Limu

Biznis 12. apr 202115:0616 komentara
Irena Vujović
Izvor: N1/arhiva

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je sa predsednicima opština Priboj, Prijepolje i Nova Varoš ugovore vredne 70 miliona dinara za sufinansiranje projekata zaštite reke Lim, postavljanjem plutajućih brana i rečnih pregrada koje će služiti za prikupljanje ambalažnog i drugog otpada. Kako je saopšteno iz Ministarstva zaštite životne sredine, Vujović je navela da to Ministarstvo, zajedno sa opštinama koje su kandidovale projekte na javnom konkursu, učestvuje u zaštiti Lima i primeni preventivnih mera propisanih Zakonom o zaštiti životne sredine.

U saopštenju se navodi da će za finansiranje tri projekta Ministarstvo izdvojiti 80 odsto potrebnih sredstava, dok će preostalih 20 odsto obezbediti opštine iz svog budžeta.

„Početkom godine imali smo ekološku katastrofu na Potpećkom jezeru, iz kojeg je uklonjeno više od 10 hiljada kubika plivajućeg otpada“ rekla je Vujovićeva.

Navela je da su pokrenuli niz aktivnosti, pre svega u saradnji sa Crnom Gorom i Bosnom i Heregovinom, da bi se sprečilo da se nešto takvo ponovi i da bi se zaštitio Limsko – Drinski rečni tok.

Komentari

Vaš komentar