Vujović: EBRD strateški partner u realizaciji zelenih projekata u Srbiji

Biznis 13. maj. 202114:552 komentara
Podeli:
Izvor: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović poručila je da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) strateški partner u realizaciji zelenih kapitalnih projekta u Srbiji, koji su od suštinskog značaja za podizanje standarda životne sredine i bolji kvalitet života građana.

„Uz podršku EBRD gradska toplana u Кragujevcu će ove godine u potpunosti preći na gas, što će u velikoj meri smanjiti aerozagađenje u tom gradu. Značajno je i to što će, pored zamene kotlova u toplani, biti sanirana i deponija pepela“, rekla je Vujović nakon sastanka sa novim direktorom EBRD-a za Zapadni Balkan Mateom Кolanđelijem i dosadašnjom direktorkom ove međunarodne institucije Žužanom Hargitai.

Povezane vesti

Navela je da su projekti koje finansira EBRD najznačajniji za ministarstvo koje vodi i dodala da će njihova realizacija doprineti smanjenju aerozagađenja, ali i rešavanju problema upravljanja čvrstim otpadom za više gradova i opština.

„Izgradnjom regionalnih i reciklažnih centara rešićemo problem odlaganja otpada, koji će se u budućnosti tretirati po najvišim ekološkim standardima. Uz pomoć naših partnera regionalne sisteme za upravljanje čvrstim otpadom gradićemo u osam regiona i njima će biti obuhvaćeno 50 lokalnih samouprava“, kazala je Vuković, saopštilo je ministarstvo.

Precizirala je da će se do kraja godine ući u prvu fazu realizacije ovih projekata, u sklopu koje će se graditi regionalni centri za četiri regiona.

Ministarka je zahvalila dosadašnjoj direktorki EBRD za Zapadni Balkan na izuzetnoj saradnji i podršci, a novom direktoru poželela dobrodošlicu i uspeh u radu, naglasivši da veruje da će uspešna saradnja sa ovom institucijom biti nastavljena i u budućnosti.

Komentari

Vaš komentar