Vučković o zakonu o pojednostavljenom radnom angažovanju: Radnik manje zaštićen

Biznis 25. feb. 202120:249 komentara
Podeli:

Angažovanje na sezonskim i drugim poslovima uskoro bi trebalo da bude olakšano nacrtom zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju. Poslodavac će moći evidentacionom prijavom da angažuje povremene radnike u građevinarstvu, ugostiteljstvu, informisanju, kreativnim industrijama...

„Recimo prema predlogu ovog Zakona pojednostavilo bi se zapošljavanje radnika u ugostiteljstvu, kuvara, konobara i slično. Na taj način poslodavac ne bi sklapao ugovor sa njima već bi na dnevnom nivou prijavljivao da rade, putem aplikacije“, kaže za Infobiz Miloš Vučković, urednik portala Radnik.rs, komentarišući šta taj zakon donosi radniku, a šta poslodavcu.

Problem u svemu tome je, dodaje, što zaposleni nema podatak šta je sve dogovorio sa poslodavcem i ukoliko bi došlo do problema zaposleni bi teško mogao da dokaže šta se dogovorio sa poslodavcem.

„Sa aspekta poslodavca svakako je to olakšano, ali sa aspekta radnika, on je manje zaštićen. Ovaj Zakon još uvek nije ni objavljen na sajtu Ministarstva za rad, ali mogao bi da se usvoji u narednih nekoliko meseci“, kaže gost Infobiza.

Poručuje da su i sindikati protiv takve odluke, posebno Sindikat ugostitelja, a traže da se izbace delatnosti koji se tiču ugostiteljstva u vezi pojednostavljenog angažovanja.

„Radnicima na prvu loptu zvuči primamljivo da će oni na neki način biti zaštićeni i prijavljeni, ali suštinski država priznaje da veliki broj radnika u tim sektorima koji rade na crno i pokušava da skine odgovornost sa sebe. Ovim bi zapravo još manje ljudi imalo ugovor o radu i na njih će se primenjivati odredbe ugovora o privremenom i povremenom radu“, rekao je Vučković.

Komentari

Vaš komentar