Vučić: Srbija se neće odreći svojih rezervi uglja

Biznis 06. avg. 202112:22 > 12:53100 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan rudara i istakao da nećemo da se odričemo svojih rezervi uglja.

„Srbija neće da beži od svojih kapaciteta uglja, od svojih termokapaciteta i neće ih se odreći. To znači da ćete da imate svoj posao za 10 i za 20 i za 30 godina“, poručio je on rudarima u Predsedništvu na prijemu povodom Dana rudara.

Povezane vesti

Vučić je istakao da veruje u rudarstvo, koje je, po njemu, privredna grana koja će tek da raste u Srbiji, podsećajući na važnost energetske bezbednosti za zemlju.

„Mnoge zemlje se već sada suočavaju sa nedostatkom struje i gasa i dramatičnom povećanjem cena na svetskom tržištu“, kazao je on, dodavši da Srbija zato prati energetske potrebe privrede i građana, zbog čega su rudari važni za zemlju.

Podsetio je i da je najveća izvozna kompanija Srbije Ziđin koper iz rudarskog sektora i da učestvuje sa 1,9 odsto u bruto domaćem proizvodu (BDP).

„U narednim godinama trebalo bi da nam čini 3,5 do četiri odsto BDP“, rekao je on.

Vučić je kazao da će država pokušati da se omogući rast zarada u Kolubari, Kostolcu i Resavici, navodeći da postoje veliki problemi sa Senjskim rudnicima i Ibarskim rudnicima.

„Mi ćemo da se postaramo da Kolubaru, Kostolac, ali i Resavicu držimo na nogama i da ih ojačamo“, rekao je on.

Vučić je priredio prijem za žene rudare iz različitih rudnika sa teritorije Srbije i naveo da čak 135 žena silazi u jame i obavlja najteže rudarske poslove.

U ime rudara zahvalile su se inženjerke rudarstva iz rudnika Lubnica Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica Danijela Todorović i kompanije „Ziđin koper Srbija“ Jelena Đurić, kao i geodetska inženjerka Mila Simić iz basena Kolubara.

Predsednik Srbije je na poklon dobio i rudarski šlem.

Prema podacima Samostalnog sindikata metalaca Srbije, u zemlji je zaposleno oko 30.000 rudara.

Dan rudara Srbije se obeležava u znak sećanja na 6. avgust 1903. godinu i štrajkove u Senjskim rudnicima, kada su se rudari izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, skraćeno radno vreme i besplatno ulje za lampe.

Rudari su štrajkovali zbog otpuštanja trojice rudara koji su štitili prava radnika, a nakon desetodnevnog štrajka izborili su se da se otpušteni rudari vrate na posao.

Ne znam ništa o mobingu u Ziđinu

Vučić izjavio je da ne zna ništa o mobingu u kineskoj kompaniji Ziđin i pozvao zaposlene da se obrate nadležnima.

„Svi oni koji su predmet mobinga treba da podnesu prijave tužilaštvu, a zatim od pravosudnih organa očekujemo odluke o tome“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u zgradi Predsedništva nakon prijema povodom Dana rudara.

Vučić je istakao da je Ziđin najveći izvoznik Srbije, a da je RTB „Bor“ ranije, pre dolaska Kineza, propadao.

„Premijer Zoran Đinđić je rekao da bi trebalo da se sadi kikiriki u Boru, a ne da se održava na propalim nogama RTB ‘Bor’. Ekonomisti su govorili da on nema budućnost“, kazao je on.

Rekao je da je zbog Ziđina porastao standard građana u Boru i Majdanpeku, da je u tim mestima poskupela cena kvadratnog metra nekretnina, a da Ziđin kritikuju oni kojima to ne odgovora.

Govoreći o radnicima fabrike „Geoks“ koja je napustila Vranje, a čiji radnici tvrde da im nisu isplaćene sve plate, Vučić je kazao da ne zna ništa o tome, ali da ne zna ni kakve to veze ima s državom.

Vučić je naglasio da će pomoći radnicima koji su izgubili posao, ali i dodatno zaposliti Vranjance.

„Mene interesuje naš narod, da pokažemo brigu za naše ljude a da ne ugrozimo javne finansije, da javni dug ne pređe 60 odsto BDP“, dodao je on.

Govoreći o rudniku „Trepča“ na Kosovu, Vučić je rekao da će biti teška bitka za očuvanje „Trepče“, ali i jezera Gazovode i drugog.

„Neće biti jednostavno, neće biti lako, ali borićemo“, istakao je on.

Komentari

Vaš komentar