Vučić sa MMF: Srbija će sačuvati makroekonomsku stabilnost

Biznis 18. mar 202213:319 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) poručio da glavni cilj Srbije ostaje očuvanje makroekonomske stabilnosti, budući da je zemlja dugogodišnjom odgovornom monetarnom i fiskalnom politikom stekla reputaciju fiskalno stabilne države.

„Srbija će nastojati da održava stopu javnog duga ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) kako bi se nastavila tendencija ekonomskog rasta uprkos aktuelnim kretanjima“, rekao je Vučić i dodao da će se dodatni napori uložiti kako bi Srbija ispunila predviđene projekcije stope rasta.

Povezane vesti

Misija MMF-a koju predvodi Jan Кejs Martejn boravi u Beogradu povodom druge revizije tekućeg aranžmana Srbije sa tom međunarodnom finansijskom istitucijom.

Vučić je rekao da je jedan od glavnih ciljeva Srbije ostaje ulaganje u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija, saopštila je pres služba predsednika.

On je zahvalio predstavnicima MMF-a i šefu Misije Martejnu na stručnoj i savetodavnoj podršci na koju Srbija i dalje računa, a koja je u Srbiji od posebnog značaja imajući u vidu nastojanja države da unapredi opštu investicionu klimu, kao i da očuva poverenje među investitorima.

Govoreći o rezultatima sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa koji je MMF podržao savetodavnim, nefinansijskim aranžmanom (Instrumentom za koordinaciju politike) predstavnici MMF-a su ocenili daje Srbija ispunila sve reformske ciljeve koji su bili ugovoreni i da u zemlji postoji dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama, što će svakako uključiti u svoje projekcije za Srbiju i u kontekstu krize uzrokovane aktuelnim kretanjima.

„Srbija je, nakon krize izazvane pandemijom kovid-19, spremno dočekala i aktuelne izazove i u smislu očuvanja kursa dinara bez većih oscilacija, uz velike devizne rezerve o kojima je država odgovorno vodila računa tokom prethodnih godina“, istakao je Vučić i dodao da se razmatraju dodatne mere fiskalne i trgovinske politike u cilju ublažavanja rasta cena i držanja inflatorne stope pod kontrolom. Kako je saopšteno, predstavnici MMF-a su pozdravili posevećnost Srbije reformama u javnim preduzećima, ulaganjima u infrastrukturu, životnu sredinu i kapitalne projekte, što će dugoročno doprineti stabilnom finansijskom rastu u narednom periodu.

Komentari

Vaš komentar