Vučić sa Misijom MMF: Rast BDP Srbije iznad očekivanja

Biznis 22. okt. 202112:0714 komentara
Podeli:
Jan Kejs Martejn, Aleksandar Vučić
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Aleksandar Vučić je u razgovoru sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda istakao da je rast bruto domaćeg proizvoda iznad očekivanja i da se preduzimaju mere da se poboljša standard građana.

Misija MMF danas završava prvu posetu u okviru novog savetodavnog aranžamana sa Srbijom, sklopljenog u julu ove godine u trajanju od 30 meseci.

Na sastanku je ocenjeno da je u prvoj polovini ove godine zabeležen rast BDP od 7,6 odsto zahvaljujući rezultatima u svim sektorima, posebno industrijskoj proizvodnji, građevinarstvu i uslužnom sektoru, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Povezane vesti

Navedeno je da su povoljni uslovi na tržištu rada i rast realnih zarada od 6,2 odsto uticali na povećanje privatne potrošnje, što se, takodje, odrazilo na privredni rast u ovom periodu. Projekcija za 2021. godinu revidirana je sa šest na sedam odsto zbog povoljnih kretanja u tim oblastima.

Ovakav rast BDP, kako je istaknuto u saopštenju, omogućiće povećanje plata i penzija i u sledećoj godini, u skladu sa zadatim fiskalnim okvirima.

Vučić je rekao da su finansijska stabilnost, brži privredni rast i sprovođenje reformi prioriteti Srbije u cilju stvaranja uslova za bolji životni standard svih građana.

„Povoljni ekonomski trendovi tokom jula i avgusta ukazuju da ćemo tokom trećeg kvartala ostvariti rast BDP od oko sedam, što je iznad naših očekivanja“, istakao je Vučić i dodao da će polovina privrednog rasta u celoj 2021. godini biti rezultat povećanja fiksnih investicija, a zatim i lične potrošnje.

Pozitivan doprinos, po rečima Vučića, očekuje se i od započetog investicionog ciklusa i od novih izvoznih proizvodnih kapaciteta, podstaknutih visokim prilivom stranih direktnih investicija.

Predstavnici Misije MMF pozitivno su ocenili privredni rast i brz ekonomski oporavak Srbije, što zemlju svrstava medju najbolje u ovom delu Evrope. Takođe su izrazili zabrinutost zbog trenutne cene energenata na svetskom tržištu, kao i posledica krize izazvane pandemijom koronavirusom.

Na sastanku je razgovarano i o osnovnim postavkama budžeta Srbije za 2022. godinu, dok će razgovori o budžetu u celosti biti nastavljeni sledeće nedelje.

Jedna od tema sastanka bila je i Strategija za razvoj tržišta kapitala za period od 2021. do 2026. godine, koju je juče usvojila Vlada Srbije.

Cilj te strategije je, kako je saopšteno, da Srbija razvije konkurentno, visoko efikasno, transparentno i produktivno tržište kapitala, koje će pružiti širok spektar proizvoda i usluga srazmeran vodećim regionalnim i evropskim finansijskim centrima.

Komentari

Vaš komentar