Rusi i dalje većinski vlasnici NIS-a, Gasprom kupio više od 10 miliona akcija

Biznis 06. maj. 202219:46 > 07. maj. 2022 10:0230 komentara
Podeli:
NIS naftna industrija Srbije Gasprom Beograd
Izvor: Shutterstock

Kupac više od 10 miliona akcija Naftne industrije Srbije u jučerašnjoj transakciji na Beogradskoj berzi je kompanija Gasprom, pokazuju podaci Centralnog registra hartija od vrednosti.

Po Registru, Gasprom je treći u redosledu akcionara po broju akcija.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio juče da nije bilo nikakve suštinske promene vlasništva u Naftnoj industriji Srbije. Transakciju na Beogradskoj berzi gde je vlasnika promenilo više od 10 miliona akcija Vučić je obrazložio rečima da je Gaspromnjeft prodao udeo u vlasništvu Gaspromu.

Pročitajte još:

„Nije reč ni o kakvoj suštinskoj promeni – Gaspromnjeft je prodao te akcije Gaspromu. To je, valjda, urađeno zato što je Gaspromnjeft bio pod sankcijama, a Gasprom nije. Zato što Evropljanima treba gas od Gasproma, ali im ne treba nafta od Gaspromnjefta“, naveo je Vučić.

On je potvrdio da Rusi i dalje imaju kontrolu nad kompanijom NIS sa vlasništvom od 56,15 odsto, dok Republika Srbija ima 29,87 odsto.

„Još OTP banka ima na dva nivoa po 2,5 odsto udela u vlasništvu, a ostalo su mali akcionari“, naveo je Vučić.

Podsetimo, kao što je portal N1 već pisao, na današnjem trgovanju na Beogradskoj berzi više od 10 miliona akcija Naftne industrije Srbije promenilo je vlasnika.

Naime, u unapred dogovorenom takozvanom „blok trgovanju“ ovom akcijom ostvaren je promet od gotovo 7,2 milijarde dinara, što je oko 61 milion evra.

Cena po akciji bila je 717 dinara, što je znatno više nego što iznosi u redovnom trgovanju gde je prometovana po 530 dinara.

Komentari

Vaš komentar