Vučić: Plan je da za građane ne bude povećanja cena struje i gasa

Biznis 15. okt. 202123:4654 komentara
Podeli:
radijator, grejanje
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je plan da za građane ne bude povećanja cena struje i gasa, navodeći da je predstojeći susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom od ključne važnosti u rešavanju krize po pitanju gasa i struje.

Vučić je za televiziju Prva kazao da od cena gasa i struje zavise cene hrane i opstanak zemlje.

On je rekao da Srbija ima šest i po miliona metara kubnih gasa do kraja ove godine, a da u ovih mesec i po Srbija svakoga dana ima kupljenih po 6,5 miliona kubnih metara gasa.

„Mi danas već trošimo više od toga. Mi 270 dolara plaćamo za 1.000 metara kubnih gasa, to je najbolja cena u Evropi. Nama će za Svetog Nikolu biti potrošnja 11 miliona kubnih metara gasa“, rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, to će država morati da plati po ceni koja je na berzi, 1.200 dolara.

Vučić je naveo da Srbija u skladištu u Banatskom dvoru ima 268 miliona kubnih metara gasa.

„Napunili smo, Rusi imaju 170 miliona koje bismo s njima po višoj ceni uzeli do kraja godine. Nama će da nedostaje 100 do 120 miliona kubnih metara gasa“, kazao je.

Vučić je naveo da država daje narodu cenu struje značajno jeftinije nego što ona košta državu.

Rast penzija i plata

Vučić je rekao i da veruje u rast penzija. „Nadam se, da me ne drže za reč, od šest odsto, uz jednokratno davanje od 20.000 dinara“, kazao je on.

Rekao je i da sa rastom plata od osam odsto i rastom minimalca od devet odstom, prosečne zarade mogu mogu da idu na 615-620 evra na nivou Srbije.

Vučić je naveo i da Srbija može da očekuje privredni rast u ovoj godini od sedam do 7,5 odsto.

Komentari

Vaš komentar