Vučić o Rio Tintu: Svi projekti moraju da ispunjavaju najviše ekološke standarde

Biznis 01. jun. 202113:03 > 13:25112 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa delegacijom kompanije Rio Tinto, na čelu sa izvršnim direktorom Jakobom Stausholmom.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić i Stausholm su razgovarali o tekućim i potencijalnim projektima, kao i modalitetima sveobuhvatne saradnje, koja se ne bi ograničavala samo na istraživanje i eksploataciju ruda, već i na širi ekonomski razvoj Mačvanskog okruga i cele Srbije.

Pročitajte još

Predsednik se zahvalio predstavnicima kompanije na spremnosti da razgovaraju o otvorenim pitanjima, kao i na posvećenosti i razumevanju u pogledu zahteva za transparentnim radom i ispunjavanjem najzahtevnijih uslova u oblasti ekologije.

„Svi projekti koji se budu realizovali u ovoj oblasti moraju da zadovolje najviše ekološke i tehnološke standarde, jer nema zdravog ekonomskog razvoja bez očuvanja zdrave životne sredine“, naglasio je Vučić.

Predstavnici Rio Tinta su informisali predsednika Vučića o dosadašnjem toku rada u Srbiji i naglasili da će do kraja tekuće godine završiti fazu studije opravdanosti, kao i studiju o proceni uticaja na zaštitu životne sredine u cilju početka eksploatacije minerala jadarita.

Do kraja 2021. godine, u projekat „Jadar“ i u geološka istraživanja, razvoj tehnologije prerade, izradu studija i pripremu projekta, biće investirano ukupno 450 miliona dolara.

„Imajući u vidu da je nalazište jadarita jedno od najvećih u svetu po sadržaju litijuma, očekujem da se u saradnji sa državom uspostavi pun lanac dodatne vrednosti, ne samo za Mačvanski okrug i grad Loznicu, već i za celu Srbiju“, naglasio je predsednik.

Izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm je naglasio da kompanija Rio Tinto ostaje posvećena izgradnji dugoročnih partnerstava.

„Kao kompanija težimo uspostavljanju odnosa uzajamnog poštovanja sa vlasnicima zemljišta, lokalnom zajednicom i Vladom Republike Srbije, ali i sa svim drugim partnerima tokom čitavog perioda poslovanja“, rekao je.

Sastanku su prisustvovali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i Danilo Cicmil, savetnik predsednika Srbije za investicije.

Komentari

Vaš komentar