Vučić: Povećanje plata i penzija od 1. januara

Biznis 30. okt 202121:48 > 22:19132 komentara
Podeli:
Pare, novac, dinari, dinar
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će minimalna zarada od januara naredne godine biti 35.025 dinara.

„Mi smo doneli odluku da minimalna zarada bude povećana za 9,4 odsto. Taj minimalac iznosiće 35.025 dinara. To je oko 115 odsto povećanje nominalno. Inflacija naša će, prema proceni, biti oko 3,5 odsto“, rekao je Vučić za televiziju B92.

Vučić je najavio da će od ponedeljka, 1. novembra, početi isplata 30 evra odnosno 3.520 dinara za više od 5,7 miliona ljudi. „Penzioneri i još neke kategorije dobijaju novac direktno na račun, a oko četiri miliona koji su se prijavili za tu pomoć dobiće novac u utorak i sredu“, rekao je on.

On je rekao da od 1. januara sledi povećanje penzija, za 5,5 odsto.

„Uz to ide dodatak od 20.000 dinara, a mi ćemo imati još pomoći i podrške za penzionere“, kazao je predsednik.

Prema njegovim rečima, plate u javnom sektoru će rasti između sedam i osam odsto.

„Svi zdravstveni radnici, pripadnici vojske i radnici u socijalnom sektoru imaće povišicu od osam odsto, a ostali oko sedam odsto“, rekao je Vučić.

On je naglasio da je zadovoljan zbog stope rasta koju ćemo imati, a uz kombinovane stope iz ove godine od 7,5 odsto i prošlogodišnje stope, sa kumulativnih 6,7 odsto „bićemo najbolji u Evropi“.

„Računali smo da će naš deficit biti oko 3,8 milijardi evra, ali je projekcija u međuvremenu smanjena, da bi danas deficit bio 98 milijardi dinara ili oko 800 miliona evra“, kazao je Vučić i dodao da za građane to znači da imamo zdravu ekonomiju i nižu stopu javnog duga, „pa ćemo godinu završiti sa oko 50 odsto učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu“.

Komentari

Vaš komentar