Vučić: Imaćemo ceo lanac u proizvodnji električnih vozila, nema ništa od „Jadra“

Biznis 12. maj. 202211:10 > 11:4336 komentara
Podeli:
ALEKSANDAR VUCIC Sajam automobila
Izvor: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je otvarajući Sajam automobila u Beogradu da je ponosan na Srbiju, Beograd i na taj sajam, budući da je to prva manifestacija te vrste nakon dve godine pauze. Vučić je izrazio očekivanje da će Srbija napraviti ceo lanac za proizvodnju električnih automobila, ali je kazao i da za sada nema ništa od realizacije projekta "Jadar" kojim je bilo planirano otvaranje rudnika litijuma, jednog od ključnih sastojaka u baterijama vozila na električni pogon.

Vučić je na Sajmu podsetio da će grupacija Stelantis u Kragujevcu proizvoditi jedan od najmodernijih gradskih električnih automobila na svetu.

Istakao je da veruje da će Srbija uspeti da napravi „ceo lanac u proizvodnji eletričnih automobila“ i zaključio da je uveren da je budućnost auto-industije u Srbiji „svetla“.

Najveća promena u istoriji Srbije

"Pregovaramo sa dva globalna proizvođača automobila da otvore fabriku u Srbiji. Ako uspemo da dovedemo bar jednog to će biti najveća promena u istoriji Srbije koja će promeniti sliku zemlje", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li je odluka o obustavljanu projekta "Jadar" bila pogrešna, s obzirom na to da je na sajmu prikazan velik broj električnih automobila koji koriste litijumske baterije, rekao da "za sada nema ništa od projekta 'Jadar'".

"Svaki put kada o tome kažem jednu reč oni kažu 'aha Srbija se sprema da prevari nekoga'", rekao je Vučić.

Dodao je da se "niko ne sprema da prevari nekoga, ali da ne treba da mu oduzimaju pravio da misli i ima mozak".

Vučić je rekao da je nekada u lozničkom kraju bilo 25.000 ljudi, a danas 6.000, najviše 7.000, pa će da ih pita "koliko će da ih ostane za godinu, dve ili tri".

"Da smo radili drugačije mogli smo da imamo 150.000 ili 200.000 stanovnika u celoj Loznici, za sedam-osam do deset godina. Ali kajanje je za neko drugo vreme, sada idemo da radimo neke druge stvari i da se borimo za našu zemlju", rekao je Vučić.

Na Sajmu premijerno prikazano oko 50 vozila

Sajam automobila trajaće do 15. maja, a prisutno je 210 izlagača, zastupnika tridesetak automobilskih marki, sa oko 50 premijerno prikazanih vozila među kojima je najveći broj na električni i hibridni pogon.

Premijerno je prikazan i 102 godine star, danas kinesko-britanski MG, trenutno najbrže rastući automobilski brend u Velikoj Britaniji.

Organizatori sajma su istakli da je ovo prva ovakva manifestacija u Evropi posle dvogodišnje puaze usled pandemije korona virusa.

Osim predsednika Vučića, otvaranju Sajma automobila prisustvovali su i ministarka privrede Anđelka Atanasković, ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović i predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Frančesko Maši.

Paralelno sa DDOR BG ECO CAR SHOW 07 u Hali 14 je i salon motocikala, kvadova i sličnih vozila "Motopashion".

Ljubitelji starih vozila će u Hali 3 Beogradskog sajma moći da vide izložbu oldtajmera, a u manjim halama predstaviće se proizvođači delova i opreme.

Komentari

Vaš komentar