Vučić: Beskrajno zahvalan EU za poklon od 40 miliona evra za izgradnju auto-puta

Biznis 02. dec. 202115:27 > 15:2845 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je beskrajno zahvalan Evropskoj uniji što je Srbiji poklonila 40 miliona evra za izgradnju prvih 37,2 kilometara auto-puta E-80 od Niša do Beloljina, koji koštaju ukupno 226 miliona evra, i naveo da će izgradnja celog auto-puta koštati oko 650 miliona evra.

On je na svečanosti povodom početka radova na tom auto-putu zahvalio i Evropskoj investicionoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj za „najpovoljnije moguće uslove“ finansiranja celog projekta.

Ocenio je da će taj auto-put značiti „novi život“ za Prokuplje, Blace i posebno za Kuršumliju, da će značiti nove investicije i za ljude koji žive u tom kraju Srbije.

Vučić je rekao da će se za samo nekoliko godina od Niša do Merdara stizati za 45 minuta, a od Niša do Prokuplja za samo dve i po godine za 15 ili 16 minuta „lagane vožnje najmodernijim auto-putem“.

Naglasio je da ovaj projekat predstavlja ogroman pomak u odnosima Srbije i Evropske unije (EU) i dodao da ovakvi konkretni projekti koje ljudi mogu da vide kao svoju korist znače najbolju promociju EU.

Dodao je da Srbija sa EU radi na kompletnom projektovanju brze pruge Niš – Beograd kojom će između ova dva grada moći da se putuje za dva sata i 10 minuta.

Izvor : Tanjug / Zoran Žestić

Ukazao je da materijal sve više košta, da je sve skuplji i da je zbog toga potrebna podrška EU, i rekao da se nada da će od potrebnih 650 miliona evra Srbija od EU dobiti 130 miliona evra na poklon.

Dodao je da bi to bila i ogromna podrška vrednostima mira i saradnje i slobodnog protoka ljudi, roba i usluga.

On je rekao da se ponosi time što će Srbija u budučnosti morati da gradi neuporedivo bolje odnose sa Albancima i da o tome mora da se razmišlja i da se gradi infrastruktura za to.

„Moći ćemo da imamo odlično tržište i u Tirani i u Prištini za naše proizvode“, rekao je Vučić.

Istakao je da je „ovo put spasa za naš narod iz Gračanice jer će moći u najkraćem mogućem vremenu da dođe (sa Kosova i Metohije) do centralne Srbije“.

Ukazao je da je ovaj projekat „užasno komplikovan“ u delu od Beloljina do Merdara, „tih drugih 44, 45 kilometara“, jer, „zamislite, imaćemo 14 kilometara u tunelima i 10 kilometara u mostovima, na ukupnoj deonici od samo 77 kilometara“.

Komentari

Vaš komentar