Vrhovni sud: Stav o troškovima kredita nije izmenjen, već dopunjen objašnjenjem

Biznis 20. sep 202117:12 > 17:1617 komentara
vrhovni kasacioni sud
Izvor: Izvor: N1

Pogrešno interpretirana dopuna stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) vezano za troškove obrade kredita, koji nije izmenjen u odnosu na stav iz 2018. godine, a kako se to pokušava prikazati u javnosti, već dopunjen objašnjenjem o dometu njegove primene, rezultat je nesaglasnosti sudova u njihovim odlukama i obrazloženjima, te potrebe ujednačavanja sudske prakse, saopštio je VKS.

Pročitajte još:

„Povodom izveštavanja medija i oglašavanja različitih strukovnih i nestrukovnih asocijacija o dopuni stava i stavovima koje je Vrhovni kasacioni sud usvojio na sednici Građanskog odeljenja održanoj 16. septembra 2021. godine, Opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda obaveštava javnost da je Vrhovni kasacioni sud najviša sudska instanca u Srbiji, te da stavove zauzima u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu, da isti nisu obavezujući, već služe ujednačavanju sudske prakse“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, sa stavovima koje je zauzeo Vrhovni kasacioni sud – „moguće je polemisati isključivo u zakonskim okvirima“.

„Opšta sednica, koju čine sve sudije Vrhovnog kasacionog suda, najoštrije osuđuje potrebu određenih interesnih grupa da davanjem sopstvenog tumčenja obmanu javnost i politizuju rad Vrhovnog kasacionog suda“, navodi se u saopštenju VKS.

Podsetimo, VKS je prošle nedelje usvojio dopunu svog stava iz maja 2018. godine, prema kojem su se sudovi do sada upravljali kada je reč o tužbama građana protiv banaka zbog naplate troškova obrade kredita. Prema toj dopuni, banke imaju pravo da naplaćuju naknade na ime troškova obrade kredita, bez obaveze da navode strukturu i visinu pojedinačnih troškova od kojih se te naknade sastoje. Isto važi i za naplatu premije osiguranja stambenih kredita kod NKOSK.

Komentari

Vaš komentar